— Dette gir meg en utrolig god følelse. Fyringsanlegget er mitt fjerde barn, sier Sebastian von Hofacker og smiler entusiastisk.

Han viser vei ned i kjeller i den romslige eneboligen på Eidsvåg. For bare et halvt år siden brukte familien 2500 liter olje i året til oppvarming av huset. Nå er det bare det gamle skiltet som henger igjen på veggen. Inne i fyringrommet står et flunkende nytt pelletsanlegg.

— Vi har brukt det siden mai og er veldig godt fornøyd. Jeg var ikke i tvil om at det var dette vi skulle ha da vi først traff den rette fagmannen, sier huseieren.

Kommunen vil ha oljefyren bort Er du en CO2-versting? Test deg selv her

Avfallsprodukt

Pelletsen som det fyres med ser ut som lyst kraftfor. I virkeligheten er det et avfallsprodukt fra treindustrien. Det er garantert uten lim og andre skadelige stoffer, og produseres av de samme som lager kraftfor til dyr. Sebastian von Hofacker kjøper det han trenger fra Felleskjøpet.

Den sammenpressede treflisen drysses fylles opp i en stor mateskrue og mates videre inn i et brennkammer og antennes. Innmatingen og forbrenningen er fullautomatisk.

— Flammen ligner til forveksling på en vanlig oljeflamme. Men det brenner utrolig rent. Vi får nesten ikke aske, sier Sebastian.

Slik får du penger til alternativ oppvarming Bygget silo

I rommet ved siden av har den tyske legen bygget en silo til all pelletsen. På sikt er målet å få lagt et rør slik at pelletsen kan gå direkte fra siloen og inn i fyringsanlegget.

Det klimavennlige fyringsanlegget til familien von Hofacker er en del av en større prosess for å prøve å leve mer miljøvennlig. Da de kjøpte huset fra 1939 var det ikke isolert og varmen føk rett ut gjennom taket.

— Vi begynte med å isolere taket. Deretter erstattet vi vinduene som hadde enkle glass. Dette hjalp oss å ta vare på varmen, sier Sebastian.

Dyrt

Da turen kom til den gamle oljefyren, vurderte familien å erstatte den med en varmepumpe . Men de var ikke fornøyde med løsningene.

— Jeg syntes kompetansen var for dårlig. Dessuten bruker en varmepumpe noe strøm, sier Sebastian.

Et fyringanlegg som går på pellets er klimanøytralt. Det er fordi den ikke slipper ut mer CO2 enn det treflisen ville gjort uansett, for eksempel gjennom forråtnelse.

Men miljøsatsingen til familien von Hofacker har vært dyr. 200.000 kroner er prisen for anlegget. I tillegg kommer mye egeninnsats.

Over tid kan likevel regnestykket jevne seg ut. Foreløpig er pellets langt billigere enn olje. I en kåring VG gjorde noen år tilbake kom pelletsen ut som den billigste oppvarmingen, vel og merke når anlegget allerede var på plass.

— En viss idealisme må til når man satser på en slik løsning, understreker Sebastian.

Vil du kvitte deg med oljefyren? Diskuter saken under

ERSTATTET: Her stod den gamle oljefyren til Sebastian von Hofacker. Nå er det bare skiltet som er tilbake.
Marius Nergård Pettersen
CO2-NØYTRALT: Pelletsen er laget av treflis og fører ikke til ekstra utslipp.
Marius Nergård Pettersen
FORURENSENDE: Slik så det ut i fyringsrommet før oljen ble erstattet av pellets.