Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken puster lettet ut etter at klimaforhandlingene på Bali endte med enighet.

– Men man burde ha kommet mye lenger mye tidligere. Man har overhodet ikke kommet langt nok. Nå står vi foran to svært tøffe år i klimaforhandlingene, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Han mener miljøvernminister Erik Solheim (SV) har en svært viktig jobb foran seg. Han må begynne samtaler med folk i den nye amerikanske administrasjonen raskest mulig etter presidentvalget neste år.

Reddet kompromiss

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF konstaterer at EU og utviklingslandene reddet Bali-kompromisset.

– Det er det mest gledelige fra klimakonferansen. Det gir grunn til optimisme, mener Hansson.

Kompromisset inneholder verken mål om å holde jordas temperaturøkning innen pluss 2 grader eller forpliktelser til prosentvise kutt i klimagassutslipp.

– Likevel er dette et svært viktig framskritt. Nå er verden enig om at det skal lages en ny klimaavtale som omfatter alle land. Dette er den aller viktigste forutsetningen for at verden kan løse klimaproblemet. Nå er det ingen tvil om veien videre, sier Rasmus Hansson.

Bedre enn ventet

Bellona-leder Frederic Hauge er glad for at det ble enighet på Bali. Noen timer før avtalen var i boks, så forhandlingene ut til å kunne strande.

– Resultatet er blitt mye bedre enn vi trodde i morges. At man ble enige til slutt var ingen selvfølge, sier Hauge.

Også han mener det er interessant at det faktisk var utviklingsland som fikk USA med på en avtale til slutt.

Mangler substans

Greenpeace Norge er ikke like begeistret. Klimaavtalen på Bali lørdag, er på sporet, men mangler substans, mener Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

Organisasjonen vil jobbe videre med klimasinkene verden over.

– Men det viktigste nå er å se seg i speilet. Energiforbruket må ned, sier Gulowsen.

Også Framtiden i våre hender har et klart budskap etter Bali-kompromisset:

– Norge bør snarest gå foran og sette av midler til tilpasning og teknologioverføring, slik vi gjorde i forhold til vern av regnskog. Selv om det nå er enighet om å forhandle videre, er de fattigste landene avhengige av støtte for å leve med klimaendringene, sier daglig leder Arild Hermstad.