Dette er reaksjonen fra kommunens fremste politikere på det de mener er statlige nedleggelser over flere år.

— Dette er ikke et skremmeskudd, eller en protestaksjon. Staten har de siste årene overtatt styringen i negativ lei. Nå kan de overta restene, sier en forbitret Ap-ordfører Rolf E. Mortensen etter mandagens formannskapsmøte.

Legger ned

Innstillingen til bystyremøtet onsdag 22. mai er krystallklar: "Vardø bystyre legger ned all politisk virksomhet med øyeblikkelig virkning. Bystyret delegerer til ordføreren å holde kontakt med sentrale politiske myndigheter."

— Ingen skal være i tvil om at samtlige politikere i Vardø vil stille seg bak dette vedtaket. Vi har også overveldende støtte i lokalbefolkningen for det som skjer nå, sier Rolf E. Mortensen til NTB.

Nedleggelser

Vardø-ordføreren understreker at det er år med statlige nedleggelser som ligger bak frustrasjonen som nå får uttrykk i vedtaket om å legge ned alle politiske verv.

De siste 15 årene har kommunen med 3.000 innbyggere mistet 500 arbeidsplasser. Løfter om nye statlige arbeidsplasser er ikke innfridd, mener Mortensen.

Mister flyplass

Kommunen har mistet arbeidsplasser i Telenor, Posten, Norges Bank, Vardø Radio, Fiskeridirektoratet og Aetat. I tillegg er politimesterembetet lagt ned.

— Det som fikk den berømmelige dråpen til å fylle begeret, er forslaget om å nedlegge Vardø lufthavn. Det som er skjedd med oss er et skoleeksempel på hva som skjer når statlige departementer ikke snakker med hverandre. Løfter fra den ene hånden og nedleggelser fra den andre, sier Mortensen.

Bekymret

Både kommunen og fylkesmann Gunnar Kjønnøy har nylig gitt uttrykk for sterk bekymring for Vardøs situasjon.

— Selv etter at Vardø kommune er utpekt som tiltakskommune, tar Staten arbeidsplasser fra dem. Jeg føler det er grunn til å rope et varsku, uttalte Kjønnøy til Finnmarken etter at han i slutten av april i et brev til administrasjonsminister Victor Norman (H) etterlyste hvem som har hånden om statlig distriktspolitikk. Kjønnøy var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.

Løfter

I januar i år lovte statsråd Norman at Vardø skal få mellom 30-50 nye statlige arbeidsplasser i løpet av året.

— Gjennom kommunalministerens statssekretær Morten Andreas Meyer har vi før formannskapsmøtet fått et fornyet løfte om opprettelse av disse arbeidsplassene før sommeren. Vi ser det også som gledelig at statsminister Bondevik vil vurdere å desentralisere arbeidsplasser. Men det er forstemmende at vi ikke har blitt hørt til nå, sier Rolf E. Mortensen til NTB.

Han fastholder imidlertid kravene fra formannskapet om at kommunen ikke skal miste arbeidsplasser på flyplassen, Vardø Radio og Fiskeridirektoratet.

Jobber med saken

Kommunalminister Erna Solberg (H) sier til NRK at regjeringen jobber med å finne arbeidsplasser som kan flyttes til Vardø.

— Men ingen steder i landet kan bevares basert på først og fremst offentlige arbeidsplasser. Dette er en drastisk reaksjon, som jeg synes det ikke er grunnlag for, sier Solberg.

(NTB)