• Det er en klisje at vi forsvinner inn i en annen virkelighet. Internett og elektroniske hjelpemidler er en del av vår virkelige verden, sier dr. art. Torill Elvira Mortensen ved Høgskulen i Volda.

Hun har skrevet doktorgrad om nettbaserte flerbrukerspill, og mener dataspill kan være sunt både for voksne og barn.

— Har vi ikke alltid elsket fiksjon og fantasi og flukt? Det er en kjempestor industri bygd opp rundt å gi folk en fantasi en stund. Dataspill er ingen dramatisk endring i så måte, sier hun.

— Vi har mer fritid enn før, derfor konsumerer vi mer underholdning enn før. Det nye er at teknologien gir oss andre muligheter til å forfølge disse interessene - sammen med andre mennesker.

— Men hvorfor har dating og chatting blitt så stort på nettet?

— Fordi det er lettvint, enkelt og uforpliktende. Her kan man på en anonym og ufarlig måte komme i kontakt med andre. Noe som ikke minst er bra hvis man er sjenert, avvikende, ikke føler seg særlig pen, eller lei av å gå på bar. Og det uten å måtte få barnevakt.

— Et fremskritt?

— He he, jo da. Dette kommer ikke til å forsvinne. Men vi må lære oss å bruke det på trygge måter. Det er som å gå på tur i fjellet - man kan ikke slippe løs folk som ikke har den minste peiling.

— Å chatte eller date på nettet blir gjerne uglesett?

— Det å måtte sette inn kontaktannonser har aldri vært smigrende. Det er ikke akkurat noen høystatusaktivitet som nå er overført til nettet, sier hun.

— Statistikken viser at mediebruken ikke går spesielt mye opp, men datamaskinen tar tid fra tv-en. At folk spiller eller tar kontakt med andre i stedet, er helt ok. Og mindre passivt.

Mortensen mener at det er samfunnet som har presset særlig unge inn foran pc-skjermen.

— Hvor forventer vi at barna våre skal være? For noen tiår siden var ikke barna spesielt overvåkte, vi gikk til og fra uten at voksne alltid visste hvor vi var eller hva vi gjorde. Det som foregikk i skogen eller bakgatene var ikke alltid noe voksne hadde satt pris på å vite om, men det var et rom man kunne være barn i, sier hun.

— Kanskje er det verden som har forandret seg. I dag ser vi på det som farlig at barna er uovervåket. Vi har utviklet en kultur hvor vi kan ha fysisk kontroll over barna, da er det ikke lett for barna å skape sine egne rom å leke i. Barn trenger å finne andre måter å være barn på, å være avvikende på. Dataspill er det perfekte svaret på overvåking: barna er stille og på plass. Det er de voksne som har skapt et samfunn hvor dette er det beste alternativet, mener Mortensen.

— Det som er farlig, er å bli ensidig, ikke å utvikle nettverk med mennesker i den fysiske nærhet. Vi har nok utviklet en kultur som kanskje ikke er helt sunn.