Med Bjartes foreldre fem meter bak seg i rettssalen i Oslo Tingrett, forklarte Tore Iversen (27) seg i fire timer om drapet utenfor utestedet Galleriet i Oslo, natt til andre pinsedag i fjor. Han la ikke skjul på at det var han som skjøt, og at han var skyldig. Men bare i uaktsomt drap, og han skyldte på frykt og traumatisk angst.

Da han skjøt, hadde han drukket 10 flasker øl, og ruset seg på kokain og amfetamin.

Han kjente ikke Berthelsen fra før, og ante ikke at han var politimann av yrke.

Heller ikke aktoratet vil forsøke å koble Berthelsens yrke med Iversens kriminelle fortid.

Det hele var en tilfeldighet, og det skjebnesvangre møtet mellom dem begynte på dansegulvet.

Nye silikonpupper

Tore Iversen forklarte at det hele startet med Bjarte Berthelsens utagerende og hoppende dansing.

— Jeg hadde en venninne der som nettopp hadde fått nye silikonpupper, og jeg var redd hun skulle bli skadet når Berthelsen danset så vilt. Derfor snakket jeg til ham, og ba han roe seg.

Deretter skal Berthelsen ha påpekt Iversens kroppsvekt, og dermed var krangelen i gang.

De to gikk ut på gaten for å gjøre opp, men da forlot Berthelsen stedet, ifølge Iversens forklaring.

— Han oppførte seg arrogant og som en uovervinnelig, som ikke ville snakke med meg.

Litt senere på natten skal Iversen ha stått ved et vindu ut mot gaten, og da dukket Berthelsen opp på nytt.

— Han vinket meg da ut, og jeg gikk, selv om både min samboer og hans venninne prøvde å hindre at vi møttes.

Skjøt på kloss hold

De to tørnet straks sammen i et realt basketak ute på fortauet. Selv om Iversen er stor og relativt kraftig, ble han straks kastet i bakken av den veltrente politimannen.

— Det hadde jeg aldri opplevd før. Jeg ble redd, og da han snudde seg bort, trodde jeg han skulle trekke våpen og skyte meg.

— Hva gjorde du da, ville aktor vite.

— Jeg trakk min egen Colt 45, som jeg hadde mellom buksen og skjorten, under genseren. Det jeg ikke visste var at det lå et skudd i kammeret. Dette gikk av som vådeskudd, og traff ingen. Deretter hevet jeg våpenet mot Berthelsen og trakk av, to skudd. Jeg så at han segnet om, og jeg gikk nærmere.

— Hvorfor det?

— For å være sikker på at han ikke skulle trekke våpen og skyte meg.

Nekter forsett

Ifølge tiltalen som aktor Inga Bejer Engh la frem, skal Tore Iversen ha avfyrt det andre skuddet mens Berthelsen lå nede, på magen.

Dette nektet Iversen for i retten i går. Men det vil nok bli et avgjørende punkt når politiets våpeneksperter og åstedsgranskere skal forklare seg senere.

Ifølge Iversens forklaring avfyrte han begge skuddene i rask rekkefølge, uten å sikte, men Berthelsen snudde seg. Derfor gikk begge skuddene inn i ryggen.

Selv om ambulanser kom rask til stede, sto livet ikke til å redde. Bjarte Berthelsen døde like etter han ankom sykehuset.

Iversen, som prøvde å flykte oppover i byen, ble straks pågrepet av en politipatrulje, og han har sittet i varetekt siden.

En engstelig fyr

Drapsmannen Tore Iversen fremsto som en engstelig og fryktsom fyr, som både brukte styrketrening, dop og våpen for å verge seg mot reelle og innbilte farer.

Han beskrev et miljø i Oslos uteverden som virket totalt fremmed for vanlige folk.

— Verden er dessverre blitt slik at du må forsvare deg med alle midler, sa han. Men vedgikk samtidig at han egentlig ikke burde gått ut på byen den skjebnesvangre pinsedagen i fjor. Han var sykemeldt og tungt ruset på den tiden.

Gutten fra Oslos østkant er indirekte involvert i de beryktete gjengoppgjørene mellom den såkalte A-gjengen og B-gjengen som herjer hovedstaden. Iversen har sine kontakter i B-gjengen, og føler seg følgelig truet av A-gjengen.

Flere ganger skal han ha blitt angrepet, både med kniv og skytevåpen. Uten at han har meldt disse forholdene til politiet.

Colt på sykehuset, hagle på jobben

Kort tid før drapet utenfor Galleriet, var Iversen innlagt på Ullevål sykehus med lammelser i beina. Årsaken var at han hadde satt en sprøyte med testosteron i låret.

— Hvorfor gjorde du det?

— For å øke min egen styrke og forsvarsevne.

Han opplyste i retten i går at under hele sykehusoppholdet hadde han liggende en ladd Colt 45 i en bag ved sengen. I tilfelle noen skulle komme og ta han.

Noen dager i mai forsøkte han å komme tilbake i jobben, som nattevakt ved Oslo Sporveiers verksted. Av frykt for at noen skulle ta han, hadde han kjøpt seg en pumpehagle, som han hadde med på jobb.

Våpenfantast

Pumpehagle er ikke noe typisk jaktvåpen, men et våpen som er mest kjent for bruk ved ran og liknende. Slik Colt 45 er det mest grovkalibrete pistolen som finnes, egnet til å drepe effektivt, i motsetning til kaliber 22-våpen, som for det meste bare skader. Dette opplyste tiltalte selv i retten.

Tore Iversen hadde også opprettet sin egen nettside. Her ble det fremvist våpen, og opplyst om politiets sivile bilpark, samt navn på kjendiser som var involvert i kriminalitet.

— Vi rangerte også glattcellene rundt om i landet med baufiler, slik andre aviser bruker terningkast, opplyste elektrikeren fra Vålerenga.

Da han drepte Bjarte Berthelsen, var han i ferd med å lansere denne nettsiden som en forretningsidé, sammen med noen kamerater.

Tause foreldre

Bjarte Berthelsens foreldre, Eskild og Marit, fulgte nøye med på alt som ble sagt i tingretten i går. Men selv sa de ikke ett ord. De har i samråd med sin bistandsadvokat Nicolai Bjønness bestemt seg for ikke å kommentere saken før hovedforhandlingene er avsluttet. Etter planen den 18. september.

Men av og til, når detaljene ble fremstilt i all sin råhet, bet de tennene sammen, og så i gulvet.

Øyekontakt med drapsmannen fikk de aldri.

INNRØMMER DRAP: Tore Iversen (26) forklarte seg i detalj om drapet på Bjarte Berthelsen fra Askøy, i pinsen i fjor. Berthelsens foreldre Marit og Eskild fulgte nøye med, men fikk aldri øyekontakt med sønnens drapsmann. <br/>Foto: HÅVARD BJELLAND