Politibetjent Erik Håland startet på sin forklaring i lagmannsretten i ettermiddag. Han forklarte at han og partner Steffen Thesen befant seg i Madlaveien to-tre kilometer fra Domkirkeplassen da de fikk melding om Nokas-ranet.

— Det eneste vi hadde fått beskjed om, var at det var skutt inne i tellesentralen og at en bil var satt i brann. Jeg antok det verste, men visste ikke, sa Håland.

Thesen ladet de to revolverne som var låst ned i en metallkasse mellom setene mens Håland kjørte i full fart mot sentrum.

Da de kjørte opp mot Domkirkeplassen, så de den ene raneren som holdt vakt utenfor Domkirken.

— Jeg ser det vi oppfatter som en raner, han peker inn mot bilen vår med et tohåndsvåpen, forklarte Håland.

Håland dreier deretter politibilen inn i Kirkegata og parkerer.

Thesen og Håland tar oppstilling på hvert sitt hjørne av Hennes & Mauritz. Ved en feil har Håland 18 skudd på seg, mens Thesen bare hadde seks.

Traff Thendrup

Etter at Håland først hadde jaget bort noen sivilister, går han bort mot hjørnet for å få fri sikt til ranerne som sto vakt.

— Jeg hører et skudd da jeg er på vei mot hjørnet, jeg ser den ene raneren som sitter på huk og i anleggsstilling, og han peker i retning av der jeg har sendt Steffen. Da skyter jeg. Jeg er ikke i tvil om at han sitter og sikter. Jeg ser at den første kulen treffer brosteinen ved siden av ham. Jeg fyrer av skudd to direkte, og jeg mener at treffer ham slik at han slipper tak i våpenet og tar seg til hoften, forklarte Håland.

— Hvorfor skjøt du? spurte aktor, statsadvokat Arild Dommersnes.

— Det var helt åpenbart, han hadde rettet våpen og vi hadde sett at han rettet våpen da vi kom kjørende. Jeg var aldri i tvil om å skyte, svarte Håland.

Johnny Thendrup, som var raneren som ble truffet av Hålands kule, har selv forklart at han satt med våpenet pekende ned.

På oppfølgingsspørsmål fra aktor svarte Håland at han er helt sikker på at han så at raneren siktet mot Thesen.

Håland forklarte at han ikke så hvor det ble skutt ifra før han selv skjøt.

— Jeg kan ikke si hvem som skjøt det skuddet jeg hørte. Det var ikke meg iallfall, sa Håland.

- Vanvittige skuddsalver

Håland forklarte at skytingen deretter eskalerte.

— Så kom skuddene mot oss. Helt vanvittige skuddsalver. Jeg blir der til jeg har skutt de seks skuddene i tønna. Jeg løp tilbake for å tømme revolveren og lader på ny.

Håland forklarte at raneren han hadde skutt, så ut til å fungere som før, at han holdt samme skytestilling.

Håland forklarte at han skjøt 11 skudd mot den samme raneren, altså Thendrup.

De siste seks skuddene avfyrer Håland mot Range Roveren da denne var på vei bort fra plassen.

— Jeg skyter seks skudd mens jeg løper. Jeg sikter i setehøyde, men jeg så ikke noen inni bilen. Hovedmålet mitt var da å stoppe ranerne.

Fornøyd med å være i live

Da ransbilene er ute av syne, sjekker Håland om han er truffet selv.

— Jeg sjekker om jeg er truffet, men det var jeg ikke, og jeg var overrasket over det. Da var jeg og Steffen ganske fornøyde, at vi var i live.

Håland hørte på sambandet at operativ uteleder, politiførstebetjent Arne Sigve Klungland, ikke svarte på oppkalling. Han hørte at noen hadde funnet en skutt politimann. Da Håland fikk beskjed om å fungere som operativ uteleder, forsto han at Klungland var truffet.

Mistet sjefen

Håland brøt sammen i gråt da statsadvokat Dommersnes spurte om hvordan det var å miste sin nærmeste sjef.

Etter en stund forklarte Håland at han har hatt det svært tungt i ettertid, at han har slitt med en enorm skyldfølelse og at han har hatt problemer med søvnen.

— Klungland var nummer 1, rett og slett. Han var uredd, en skikkelig sjef. Han tenkte på oss først. Han var tydelig og mottakelig. Den miksen av autoritet og menneskelighet, den er vanskelig, men slik var Klungland, sa Håland.

Erik Håland krever 100.000 kroner i oppreisning for den belastningen han ble påført ransdagen. I Stavanger tingrett ble han tilkjent 30.000 kroner.

I morgen skal forsvarerne eksaminere Håland. Det er ventet at de vil presse Håland på spørsmål om hvem som skjøt først. De tiltalte mener at politiet skjøt først.

Hans O.Torgersen