TROND NYGARD-STURE

— Det føltes nok litt skummelt for dem som var i lugarene og så vannet renne inn til dem. Men egentlig var det ikke så dramatisk, sier kaptein Sten Magne Engen på hurtigruteskipet «Finnmarken».

- Burde ikke gå an

Det lille dramaet utspant seg i halv femtiden natt til lørdag. Hurtigruten var ved Stad, da en kraftig bølge slo inn over båten forfra. Uten at kapteinen helt forstår hvordan det har skjedd, ble nødutgangen i front slått åpen.

— Døren ble truffet med stor kraft, og var deformert. Veldig beklagelig. Slikt burde jo egentlig ikke gå an, sier kapteinen.

Dermed flommet vann inn i korridoren på dekk 5, ned trappen til dekk 4 og videre nedover helt til dekk 1. Noe av vannet trengte altså inn i noen av lugarene. Kapteinen anslår det til «noen hundre liter».

- Meget god sjøbåt

Mannskapet oppdaget raskt hva som hadde skjedd. Kursen ble lagt om med en gang, og skipet tok seg inn i en fjord med roligere sjø.

— Siden vannet kom inn såpass langt oppe i skipet som dekk 5, så var det egentlig ikke noe dramatisk, sier han.

Engen karakteriserer MS «Finnmarken», som bare er et par år gammel, som en meget god sjøbåt.

Etter å ha sikret døren, satte båten -som egentlig skulle til Bergen - i stedet kursen mot Ålesund for reparasjon.

«Finnmarken» skulle etter programmet ankommet Bergen ved 14.30-tiden lørdag, og satt kursen nordover igjen 01.00 natt til søndag.

Istedenfor blir «Finnmarken» liggende i Ålesund til skipet etter planen skulle vært der, og går da inn igjen i ruten.