Valla skulle også ha deltatt på en delegasjonsreise til Mosambik, Kenya og Zambia, men denne reisen utsatt.

For første gang beklaget LO-lederen onsdag om hun hadde såret Ingunn Yssen med sine uttalelser.

– Det er leit hvis Ingunn Yssen har oppfattet noe jeg har sagt som sårende. De har aldri vært min hensikt, sa Valla til LO-Aktuelt.

Hun sier at striden med den tidligere internasjonale sekretæren er alvorlig sak, og at hun i det siste har tenkt mye på hvordan de LO-ansatte har oppfattet saken.

I Stortinget

Personstriden i LO ble også et hett tema i onsdagens muntlige spørretime i Stortinget, Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er svekket som følge av striden rundt LO-leder Gerd-Liv Valla, mener kritikere på Stortinget.

Stoltenberg nektet å kommentere beskyldningene mot LO-lederen.

Venstres Lars Sponheim mener striden har svekket Stoltenbergs autoritet. Høyres Jan Tore Sanner er enig og krever at statsministeren må instruere Arbeidstilsynet om å granske LO.

– Når ikke statsministeren tør å gå noen prinsipielle grenseoppganger i denne saken, underbygges bildet av Valla som en overstatsminister. Stoltenberg er svekket, sier Lars Sponheim.

Hard presset

I Stortingets spørretime ble statsministeren hardt presset av alle opposisjonspartiene til å kommentere striden mellom Valla og Yssen.

– LO-lederen sa at håndteringen av personalkonflikten var forbilledlig og kunne være et skoleeksempel for norsk arbeidsliv. Er statsministeren enig, spurte Høyre-nestleder Per-Kristian Foss.

– Denne regjeringen er imot mobbing. Men det er viktig at en statsminister er ryddig når det gjelder ansvarsfordeling. Det vil være galt av meg å gå inn i en enkelt bedrift og ta stilling til en personalsak, svarte Stoltenberg.

– Brutalisering

Flere representanter viste til at Vallas håndtering av personalkonflikten har en normsettende virkning for norsk arbeidsliv, og antydet at Stoltenberg tilbakeholdenhet skyldes samrøre mellom Ap og LO.

– Jeg registrerer at brutalisering i norsk arbeidsliv har fått et ansikt. Det å ta en Valla, kan bli en unnskyldning for mange. Er ikke statsministeren redd for disse signaleffektene, spurte Lars Sponheim.

– Når statsministeren velger å opptre som tause Birgitte, er det liten tvil om at det henger sammen med de tette bindingene mellom Ap og LO, mente Høyres Jan Tore Sanner.

Men statsministeren sto på sitt.

– En statsminister verken skal eller bør gå inn i bedrifter, organisasjoner eller partier. Jeg vil heller ikke mene noe om personaldiskusjoner i eksempelvis Frp, sa han.

Yssen fikk støtte

Ingunn Yssen gikk i forrige uke til et oppsiktsvekkende angrep på Valla, og hevdet at hun ble mobbet og trakassert mens hun jobbet i LO.

Valla har sagt at Yssens anklager ikke har noen rot i virkeligheten.

Onsdag sa de tidligere statssekretærene Berit Reiss-Andersen og Øystein Mæland at de sluttet i jobbene sine på grunn av Vallas lederstil som justisminister i 1997.

– Valla er uten tvil det vanskeligste menneske jeg noensinne har arbeidet med. Det er snart ti år siden jeg jobbet sammen med henne, og jeg hadde bestemt meg for aldri å gå ut med min historie, sa Reiss-Andersen

– Skaper frykt

Yssen-saken fikk henne til å ombestemme seg. Både måten LO-leder Valla har håndtert saken på i media, men også det at Yssen er blitt stående alene, har vært viktig.

– Det er relevant at landets største arbeidstakerorganisasjon har mye makt. Men det er et problem at hun skaper frykt rundt seg, sier Reiss-Andersen til VG.

LO-leder Gerd-Liv Valla ønsket onsdag ikke å kommentere denne saken overfor NTB. Det ville heller ikke stortingspresident Thorbjørn Jagland, som var statsminister i 1997.