De syv partiene på Stortinget har utarbeidet felles kjøreregler for håndteringen av valgkampen, i lys av den dramatiske situasjonen i landet.

Partienes generalsekretærer møttes mandag til en første runde om når normal politisk virksomhet kan gjenopptas og hvordan en nedtonet valgkamp skal arte seg.

De politiske partiene er enige om at partipolitisk strid skal ligge, og vil stille valgkampen i bero til midten av august.

— Vi har blitt enige om å ikke drive valgkamp før midten av august. Mange av dem som skulle deltatt er enten borte eller sterkt traumatiserte. Derfor er jeg glad for at alle partiene er enige om dette, sier Raymond Johansen.

I dag møtte han sine kolleger fra de andre politiske partiene for å snakke om hvordan det politiske Norge skal håndtere tiden etter grusomhetene på Utøya og i Oslo fredag.

Pauseknappen på

— Pauseknappen er på. Vi i Høyre kommer foreløpig ikke til å drive utadrettet politisk virksomhet. Vi skulle ha hatt offisiell valgkampåpning i Stavanger 6. august, men dette er stilt i bero. Ingen er i stemning for valgkamp, alle er numne, sier partileder Erna Solberg til NTB.

— En nasjonal sørgeperiode, understreker generalsekretær Geir A. Mo (Frp).

Partiene er også samstemte om å avlyse all politisk debatt de nærmeste ukene. Samtidig påpeker Johansen at valget er viktigere enn noen gang.

— Det viktigste vi nå kan gjøre når vi opplever et så alvorlig slag mot demokratiet, er å bruke det sterkeste middelet vi har i Norge; stemmeretten, sa Raymond Johansen på pressekonferansen.

Skolevalget viktig

I tillegg er alle partiene blitt enige om å oppfordre ungdomspartiene til ikke å avholde skolevalgsdebatter.

— Vi ber om at skolevalgene gjennomføres. Vi oppfordrer alle til å bruke stemmeretten og styrke demokratiet, sa Johansen.

- Smakløst

Frp-leder Siv Jensen mener at folk flest ikke orker å høre på vanlig politisk tautrekking så lenge det følelsesmessige engasjementet er så stort som nå. Hun sier at politikere er like sjokkert og føler like mye avmakt som alle andre nordmenn.

Minnemarkering

Stortinget vil trolig bli sammenkalt tidlig neste uke for å holde en minnemarkering. Det blir ikke snakk om en framskyndet start på høstenes sesjon, kun et dagsmøte for å minne ofrene for terrorhandlingene.

Solberg regner med at Arbeiderpartiet vil oppleve en sympatibølge, men er usikker på om den vil få innvirkning på valgresultatet 12. september.

SORGPERIODE: Partisekretær for Ap, Raymond Johansen (t.h.) møtte sine kolleger fra de andre politiske partiene for å snakke om hvordan det politiske Norge skal håndtere tiden etter grusomhetene på Utøya og i Oslo fredag. T.v. generalsekretær Geir A. Mo (Frp).
KRISTER HOAAS