Marerittet begynte syv minutter på klokken åtte i går kveld. TV 2 offentliggjorde sin valgdagsmåling. Vanligvis dannede høyrefolk reagerte med vantro på den dårlige målingen. Etter hvert som også NRK og VG publiserte sine målinger, ble vantroen byttet ut med sinne og oppgitthet.

Oppslutningen om Høyre raste — og det rød-grønne regjeringsalternativet hadde flertall.

Skyldte på Venstre

— Faen ta de folkene som stemte Venstre, utbryter en dame, og tenker på alle dem Høyre-folk mistenker for å ha stemt taktisk for å få Venstre over sperregrensen.

Høyres hittil dårligste valg etter krigen var i 1997. Da fikk partiet 14,3 prosent av stemmene. Det var mange forklaringer på at valget i går nesten ble like dårlig.

— Hvis det blir et rødgrønt flertall, bør Stoltenberg sende de røde rosene han har igjen etter valgkampen til Carl I. Hagen, mener Inge Lønning, og mener Hagen klarte å skape kaos på høyresiden ved å love å felle Bondevik etter valget.

— Det kan ha straffet seg med en saklig og lite tabloid valgkamp, mente Oslos byrådsleder Erling Lae, som la til at han selv foretrakk nettopp en slik valgkamp.

I skyggen av Bondevik

Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner var blant dem som mente det hadde kostet dyrt å fronte Kjell Magne Bondevik som Høyres statsministerkandidat.

— Mange Høyre-velgere har nok savnet at vi hadde hatt vår egen statsministerkandidat, men når vi sitter i en regjering med en annen statsminister, er det umulig, sier han.

I det særdeles spennende valget skiftet stemningen etter hvert som NRKs og TV 2s valgprognoser skiftet mellom sosialistisk og ikke-sosialistisk flertall. Men selv når de ikke-sosialistiske partiene hadde flertall, var det få som torde å tro på seier.

Tar ikke på seg skylden

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er en av flere som mister jobben ved et regjeringsskifte. Hun tror ikke alt bråket om hennes jobb som ansvarlig for budsjettoverskridelsene i Forsvaret har skylden for tilbakegangen.

— Valget har ikke handlet om det, men om lav rente, skolepolitikk, velferd og modernisering av offentlig sektor. I tillegg har det vært et regjeringsvalg. Høyre har hatt kostnader ved å gå til valg som en del av et fellesskap, i stedet for å gå til valg som eget parti, sier hun.

Ingenting var avgjort da Erna Solberg ankom valgvaken rundt klokken 22.30.

— Valgresultatet er uansett for dårlig, sa hun i sin tale til partifellene.

Til tross for nederlaget var det ingen som kom med en eneste kritisk bemerkning om partilederen. Hun ble tvert imot møtt med kraftig og langvarig applaus.

TAPER: Høyre-leder Erna Solberg var svært skuffet over valgresultatet i går kveld. - Vi har vist at vi kan komme tilbake, og det kan vi gjøre igjen, sier hun.

FOTO: SCANPIX