TORSTEIN STANGENES

Nominasjonskampen hardner til. Da Dagfinn Høybråten overtok som partileder i januar i år sa han at han ikke ønsket kampvotering mot Svarstad Haugland om toppen på stortingslisten i Akershus.

Samtidig har både han og sentralstyret sagt at partilederen må få en fast plass på Stortinget etter valget til neste høst.

Sentralstyret har sendt en oppfordring til fylkeslagene i Møre og Romsdal og Østfold om å nominere Høybråten på førsteplass, uten at det har vekket nevneverdig begeistring i de to fylkene. Særlig i Møre og Romsdal skal motstanden mot å velge Høybråten på topp være stor.

Høybråtens uflaks

I går skrev VG at 14 av 22 lokallag i Akershus vil ha Dagfinn Høybråten på førsteplass på stortingslisten. Bare to ville ha Valgerd Svarstad Haugland.

Men siden Høybråten nekter å konkurrere mot Svarstad Haugland, kan likevel hun trekke det lengste strået.

Det ville i så fall ikke være første gang. For mens hun flere ganger har hatt marginene på sin side, har Høybråten vært forfulgt av uflaks.

Det begynte i 1989. Høybråten var listetopp for Akershus, fikk nesten plass gjennom ordningen med utjevningsmandat, men ble slått på målstreken av KrF-kandidaten fra Oslo.

Foran stortingsvalget i 1993 var det kampvotering mellom Høybråten og den da nyvalgte nestlederen i KrF, Svarstad Haugland. Hun ble nominert og senere valgt som utjevningsmandat. Det gjentok seg i 1997.

Kan stille i Hordaland

Dagfinn Høybråten har strengt tatt bare tilhørighet til Akershus, der han bor, og Oslo, der han vokste opp. Valgerd Svarstad Haugland, som kommer fra Kvam i Hardanger, har på sin side tilhørighet til Hordaland som i dag har tre stortingsrepresentanter fra KrF. Men hvis hun skulle ønske å bli valgt herfra, vil hun ikke få plass på toppen av listen uten kamp.

— Skal Valgerd Svarstad Haugland være kandidat i Hordaland, må det avspeile seg i svarene fra lokallagene. Men med alle de svært gode kandidatene i fylket, skal det mye til at vi kan få plass til flere, sier Kristian Helland, leder av Hordaland KrFs nominasjonskomité.

De tre stortingsrepresentantene Hordaland KrF har i dag, Ingebrigt Sørfonn, Anita Apelthun Sæle og Ingmar Ljones, har alle sagt ja til gjenvalg. Også statsrådene Laila Dåvøy og Knut Arild Hareide og fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg er aktuelle kandidater. I tillegg har KrF-veteranen Kåre Kristiansen foreslått Karl Johan Hallaråker, generalsekretær i Det vestlandske indremisjonsforbund, som kandidat.

Hvis ikke KrF øker oppslutningen partiet har i dag, kan det ikke regne med å få inn flere enn to representanter fra Hordaland.

MØTES OFTE: - Vi har hatt våre veikryss, sa Valgerd Svarstad Haugland (til v.) til Dagfinn Høybråten (med ryggen til) på KrFs ekstraordinære årsmøtet i januar i år. De risikerer å måtte slåss mot hverandre om stortingsplass både i høst og til neste høst. ARKIVFOTO: TOR HØVIK