Valgerd Svarstad Haugland (KrF)

Stil: 5

Innhold: 5

Debattens vinner og store overraskelse. KrF-lederen var på hugget, både i sin formidling av partiets politikk, hjertesaker og sin kjærlighet til sentrumsalternativet. Avviste kontant beiler-fremstøtene fra Petersen. Var særlig kontant i sin avvisning av Høyres bistandspolitikk. — Her gir eg meg ikkje, sa Valgerd. Distanserte seg også tydelig fra Høyres skattepolitikk som hun hevdet partiet ikke har sjanse til å få gjennomført. Frisk i formen og passelig freidig i replikken.

Lars Sponheim (V)

Stil: 4

Innhold: 4

— Mor under dynen trenger ikke penger, men to varme hender, sa Sponheim. Venstre vil ha økt arbeidsinnvandring for å unngå kollaps i norsk økonomi, og det budskapet klarte Venstre-lederen å formidle kreativt. Snakket i bilder og leverte klare analyser over utfordringene Venstre hevder kongeriket står overfor. Forsøkte å klistre SV til Ap. Formidlet partiets alternative skattepolitikk med flat inntektsskatt og forsvar for avgifter på en troverdig og tydelig måte.

Jan Petersen (H)

Stil: 3

Innhold: 3

Petersen har gjennom hele valgkampen snakket skatt og skole, og nå sitter formuleringene som hakk i platen. Noen nye eksempler og litt større språklige variasjoner over de samme tema hadde gjort Petersen mer interessant. Stod bra imot presset da han ble kjørt på Høyres bistandspolitikk. Petersen grep begjærlig enhver sjanse til å fri mot sentrumspartiene, men ble møtt med en kald skulder. Ingen blendende debattant, men scorer på saklighet.

Carl I. Hagen (Frp)

Stil: 4

Innhold: 2

Dette var nesten gode gamle Hagen. Allerede i åpningsrunden om regjeringsalternativ fikk han inn noen fulltreffere om bilavgifter og strømpriser. Han gikk offensivt ut, tok replikk og ga ikke ordet fra seg før han fikk avlevert nok en lekse om bompenger, alkoholavgifter eller godene for dem som bygget landet. Men Hagen ned mot 10-tallet blir ingen trussel for de andre, dermed taper han mye av glansen. I sum lyder Frps politikk mest som: tøm oljefondet nå!

Kristin Halvorsen (SV)

Stil: 3

Innhold: 2

For venstresiden i SV må det svi rundt hjerterøttene å høre lederen bruke første halve timen av partilederdebatten til å tigge Stoltenberg om å få slippe inn i varmen. Der inne har hun to budskap å komme med: Ruste opp skolen og utjevne forskjellene. I går droppet hun også kravet om å si opp EØS-avtalen. Kristin Halvorsen er tidligere blitt kåret til valgkampens vinner, men i går ble det hakk i platen med skoleopprustning og fattigdom.

Jens Stoltenberg (Ap)

Stil: 2

Innhold: 3

Tydelig preget av en valgkamp i evig motbakke. En blek og medtatt Stoltenberg så ut som han slet med hvert initiativ og replikk. Lot seg stanse av programlederne og snøvlet tidvis. I tillegg måtte han gjøre jobben for Jagland. Ingen skal være i tvil om at Stoltenberg ikke går før han blir tvunget. SV er for lengst på hans lag, Sp regner han med og KrF frir han til. Ryker Venstre ut, stiger Stoltenbergs sjanser der i gården. Tilløp til gode visjoner mot slutten.

Thorbjørn Jagland (Ap)

Stil: 1

Innhold: 2

Jagland var nesten fraværende i debatten. Fremstod som veik og stresset da han ble konfrontert med at en del partikolleger krever hans avgang som partileder. Stotrete fremføring trekker også ned. Kroppsspråket viste at Jagland føler presset, og han maktet aldri å formidle Aps politikk med glød eller entusiasme. Bare i debatten om utviklingshjelp maktet han å få inn noen angrep med brodd mot Høyre. Vant neppe mange nye velgere for Ap med sin opptreden i går.

Odd Roger Enoksen (Sp)

Stil: 3

Innhold 3

Mislikte åpenbart å bli strøket med hårene av Jagland, som la ut om Aps forkjærlighet for levende bygder og sunn mat. Som garantisten for sentrum har Enoksen lite handlingsrom og blir defensiv så lenge debatten handlet om regjeringsalternativet. Sp-lederen fikk snakket seg varm om kommuneøkonomi, fordeling og utkantene. Høy troverdighet på distriktspolitikk, men underlig å se Sp-lederen trenge manus i sin sluttappell om å ta hele Norge i bruk.

VURDERT AV ATLE ANDERSSON OG KARI PEDERSEN

SISTE SJANSE: Anspente tilløp til latter under gårsdagens partilederdebatt. Nå er resten opp til velgerne. Fra venstre: Kristin Halvorsen, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Jan Petersen, Valgerd Svarstad Haugland, Carl I. Hagen, Odd Roger Enoksen og Lars Sponheim. FOTO: SCANPIX