Den 203 år gamle trekirken i Våler i Hedmark brant ned til grunnen natt til fredag.

Brannen startet på utsiden av bygget, ved inngangen til sakristiet, og spredte seg derfra til taket. Etterhvert sto hele kirken i full fyr, med flammer ut av vinduene.

— Frykten slo til

Da brannvesenet ankom kirken, så det ut til at de kunne klare å redde kirken.

— Vi fikk melding om brannen av brannvesenet klokken 2.30. Da var tilbakemeldingen at det så greit ut, men de fryktet spredning til taket. Den frykten slo til, sier operasjonsleder Geir Rygh ved Hedmark politidistrikt til Aftenposten.no.

Klokken 3.50 hadde brannen blusset voldsomt opp, og kirken sto i full fyr.

— Brannvesenet begynte å berge inventaret i kirken, og fortsatt med røykdykkere når de ble for mye røyk inne i kirken, sier Rygh. Han kjenner ikke til hvilke gjenstander som ble berget.

Startet på utsiden

Politiet utelukker ikke at brannen kan være påtent, spesielt siden den startet på utsiden av bygget.

— Vi kommer til å iverksette taktisk og teknisk etterforskning for å finne ut hva som har skjedd. Vi vet ennå ikke noe om årsaken til brannen, understreker operasjonslederen.

Politiet vurderer nå om de skal be om bistand fra kriminelteknikere fra Kripos.

Ledelsen i Våler kommune samles til krisemøte fredag morgen for å diskutere hva man skal gjøre i etterkant av kirkebrannen.

— Helt uvirkelig. Jeg vet ikke hva man skal si når noe slik skjer, sier ordfører Kjell Konterud til Østlendingen da han dukket opp for å bevitne det brennende kirkebygget i natt.

Skulle vært begravelse

Nå er det bare ruiner igjen av det som var lokalsamfunnets viktigste møteplass.

Fredag skulle det ha vært begravelse i kirken, men det blir ikke aktuelt etter nattens brann. Nå jobber kirkeledelsen for å finne et alternativt sted å holde seremonien.

— Vi må finne nødløsninger. Kapellet vårt er uskadet, kommunehuset er også et staselig bygg, som ligger nær kirken. Vi må rett og slett samarbeide med familien for å finne en løsning, sier ordfører Kjell Konterud til NRK .

KAN HAV ÆRT PÅSATT: Våler kirke ble totalskadet i natt. Brannen skal ha startet på utsiden av bygget.
Sverre Vigen/Scanpix