Det stengte Fyllingsdalen sykehjem skal fungere som vaksinesenter når massevaksineringen mot svineinfluensaen kommer i gang.

— Det passet godt at sykehjemmet sto tomt akkurat nå. Her er godt med plass, og det er ikke store og tunge ombyggingsarbeider som skal til for å få lokalene til å fungere, sier beredskapsdirektør Morten Meibom i Bergen kommune.

Sykehjemmet i Fyllingsdalen ble stengt for nesten et år siden. Nå skal hele første etasje omgjøres til en supereffektiv og skreddersydd «vaksinasjonsfabrikk».

Arbeidet starter for alvor på mandag, og hele jobben skal være gjort i løpet av en uke, ifølge Meibom.

Det skal settes opp lettvegger og installeres PC-er, den gamle kantinen skal gjøres om til venterom og det skal tilrettelegges et eget område der folk kan vente etter at de har fått vaksinen.

Brev i posten

Smittevernlege Øystein Søbstad har bestilt 40.000 vaksinedoser til de prioriterte gruppene i Bergen. Han regner med å ha de første 20.000 dosene på plass om to uker.

Det er fastlegene som har ansvar for å innkalle risikogruppene. Pasientene vil få skriftlig innkalling. Når massevaksinasjonen starter, er det helsesøstre som skal gjøre jobben.

— Alle skal registreres. Det tar ett minutt for hver enkelt. Selve vaksinasjonen tar ca. fire minutter, og deretter skal alle vente 20 minutter før de kan gå hjem, forklarer Søbstad.

Vil bruke idrettshaller

Senteret på Fyllingsdalen sykehjem skal være klappet og klart i god tid før den store vaksineinnrykket, som er ventet i begynnelsen av november. Under planleggingen er det lagt stor vekt på logistikken. Folk skal unngå å havne i lange køer med mye ventetid. Sivilforsvaret er bedt om å hjelpe til med den praktiske organiseringen.

Lokalene skal betjene hele befolkningen i Fyllingsdalen og på Laksevåg. I andre bydeler er man ikke så heldig stilt at kommunen har ledige lokaler stående. Der jobber nå beredskapsgruppen med planer om å låne idrettshaller i en periode.

Hvorfor bør du vaksinere deg? Ikke helt gratis

Vaksinen blir et tilbud til alle. Men helt gratis blir den likevel ikke.

De som ønsker å vaksinere seg må betale en egenandel på 50 kroner for hver vaksinedose. Foreløpig er det bestemt at alle skal få to vaksinedoser. Dermed blir det personlige utlegget 100 kroner for hver enkelt.

Hundrelappen skal dekke de faktiske utleggene kommunene har på å administrere og gjennomføre vaksineprogrammet. Staten, i dette tilfellet Folkehelseinstituttet, vil betale utgiftene for selve vaksinen.

Kommunene har også plikt til å tilby risikogruppene vaksine mot sesonginfluensa. Også denne vaksinen vil koste 50 kroner. Pandemivaksinen og vaksinen mot sesonginfluensa kan tas samtidig.