Bare fire friidrettsutøvere og tre kappgjengere er klare for VM. Men landslagssjef Ketil Tømmernes i friidrettsforbundet har tro på at friidrettsdelen av troppen kan komme til å øke til 6-7 utøvere i løpet av de nærmeste to ukene.

Jim Svenøy (3000 m hinder), Trine Pilskog (1500 m) og Grete Etholm (diskos) ligger veldig nær kravene. Tømmernes har også et lite håp om at Marius Bakken (5000 m) skal klare å komme tilbake og løpe seg til VM-plass i et stevne i Belgia lørdag. Der skal også Jim Svenøy i aksjon.

Trond Høiby og Benjamin Jensen drar til det finske mesterskapet neste helg for å forsøke å ta kravet i tikamp.

— Tikamp begynner å bli en veldig interessant øvelse for oss, i og med at det bare er 14 utøvere i verden over 8000 poeng i år. Dette er resultater som begge våre tikjempere har klart før, så derfor satser vi en del på at de skal klare å komme seg over kravet (7850 poeng) og få plass på VM-laget, sier Tømmernes.

Siste sjanse for Svenøy

Tiden er knapp. Fristen utløper 13.august, og nå jobbes det intenst i flere leirer for å finne stevner der VM-kandidatene kan gjøre sine siste forsøk.

Første mulighet er lørdag, i belgiske Heusden-Zolden. For Jim Svenøy kan dette også bli siste sjanse. For 31-åringen fra Fræna er avhengig å ha et felt med høy fart, fremfor å måtte gjøre jobben alene i NM neste helg.

Svenøy må senke sin årsbeste med et sekund, og komme inn under 8.30,30. For en løper med pers på 8,12,05 og bronse fra EM i 1998 burde det være en formalitet - selv om ikke formen er som den var i glansdagene.

— Jeg har stor tro på at han klarer det. Rapportene fra treningsleiren i St. Moritz er veldig gode, sier Tømmernes.

Svenøy løp på 8.31,50 i e-cupen 22. juni, og dro så på treningsleir i høyden i stedet for å jage videre etter stevner som kunne bringe ham de nødvendige tiendedelene under VM-kravet.

— Jeg sa at han måtte ha is i magen, og følge det planlagte opplegget. Skal han ha noe i VM å gjøre, bør han klare å løpe på 8,30 nå, mener landslagssjefen.

Usikkert med Bakken

Da er han mer usikker på Marius Bakken. Også for ham burde kravet på 5000 meter (13,25) være en formalitet. Men etter at Sandefjord-løperen satte nordisk rekord med 13,09 på Bislett for to år siden, har det skjedd mye. I fjor fikk han sesongen ødelagt av jernforgiftning. I år startet han veldig bra, med norsk rekord på 2000 m i Florø. Så ble det bom stopp.

— To kraftige influensaer etter det gode løpet i Florø har ødelagt mye for ham, noe løpene på Bislett og i Roma helt klart bar preg av. Nå har han vært to uker i høyden i Sveits, sammen med Jim Svenøy. Spørsmålet er om tiden er blitt for knapp i forhold til å klare å kvalifisere seg for VM i Paris, sier Tømmernes.

Svaret kommer i Belgia lørdag kveld.

<b>TOGET GÅR:</b> Jim Svenøy har vært med på alle friidrettsmesterskap siden 1993, og er siste gjenværende utøver av den norske suksessgenerasjonen. Nå står han i fare for ikke å komme til VM i Paris. Lørdag gjør han et nytt forsøk i et stevne i belgiske Heusden-Zolden. <br/>(FOTO: TOR RICHARDSEN, SCANPIX)
TOR RICHARDSEN/SCANPIX