"Mette-Marits første intervju – bare i Dagsavisen" kunne Dagsavisen friste med på lørdag. Problemet var bare at VG hadde rukket å få med seg store deler av intervjuet samme dag. Dagsavisen er nemlig på gaten før VG går i trykken.

Mens Dagsavisen vurderer å kreve penger av VG, innrømmer VGs nyhetsredaktør at avisen gjenga litt for mye av intervjuet.

Tyveri –Skamløst og frekt av VG. Det er klart det var en stor fjær i hatten for oss å få dette intervjuet. Men så blir den uten videre stjålet av landets største avis, sier journalisten bak intervjuet, Nina Johnsrud, til fagbladet Journalisten.

Aviser og andre medier siterer hverandre hver dag. Men det finnes grenser for hvor mye og på hvilke måter ting kan gjengis. Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Stig Finslo, mener VG har gått langt utover sitatretten.

–VG kunne fritt ha formidlet faktainformasjon om at Mette-Marit hadde latt seg intervjue i Dagsavisen og at hun snakket om ditt og datt. Men omfattende direkte sitater, ord for ord, går langt utover sedvane, sier han, og legger til at han tror Dagsavisen har en god sak hvis avisas ledelse velger å gå til retten. Finslo stiller også spørsmål ved om VG har brutt med god forretningsskikk.

Snurt Nina Johnsrud, som sto bak intervjuet, varsler at hun kommer til å sende VG regning for utført arbeid. Hun synes ikke det hjelper at det i VG opplyste på sentral plass i oppslaget at intervjuet stammet fra Dagsavisen.

–Det er jo rett og slett mitt intervju som står på trykk i VG, sier hun, og legger til at Dagsavisens økonomiske problemer gjør saken enda verre.

Dagsavisens redaktør, Hilde Haugsgjerd, sier hun vil studere sedvaner og praksis før hun eventuelt fremmer et krav om erstatning for tapt salg av aviser.

VGs nyhetsredaktør, Hans-Chr. Vadseth, sier til Journalisten at han ville ha følt seg "litt snurt" hvis Dagsavisen hadde gjort noe tilsvarende mot VG.

–Vi vurderte dette som en nyhet av en slik betydning at vi mener vi var i vår fulle rett til å satse alt på å få det med samme dag. Når det er sagt, vurdert i ettertid, så har vi vel i iveren gått litt for langt i mengden vi gjenga, sier Vadseth.

NTB