LINE NOER BORREVIK

Nora Skulstad er fem år og har Downs. Det er ingen tvil om hva hun vil, der hun står foran tv-en og vifter bestemt med en Peter Pan-film. Men det må godvilje til for å høre at det er «Peter Pan» hun sier.

— Det er mye babbel, konstaterer mor Heidi Iren Bukkholm.

— Hvis det ikke var for Tegn til tale, ville vi ikke forstått mye av det Nora sier, legger hun til.

Prater hele tiden

Nora prater hele tiden. Storebrødrene prøver å engasjere henne i en lek, til ære for fotografen, men hun vil helst kose litt med denne fremmede mannen med det fine kameraet.

— Vi som er foreldrene skjønner nok mer enn de fleste, men Nora er ganske dårlig til å snakke, og tegnene er Alfa og Omega for henne.

Allerede da hun var halvannet år kom de første tegnene. En finger over pannen betyr mor, en finger langs kinnet betyr far. «Kom» er det samme vinket som vi alle bruker. Joghurt-tegnet kom litt senere, det er et av Noras spesialtegn: en flat, vannrett hånd mot brystet.

— Brødrene bruker også litt tegn, men de prøver gjerne heller å få henne til å snakke, forteller Bukkholm.

V for storebror Vegard på ti er grei, Nora tar en Churchill og blir forstått. S for Sondre på tretten var litt vanskeligere, dermed er han Bror: to pekefingre inntil hverandre. Mange av Noras spesiallagde tegn beskriver mennesker de kjenner - en onkel med bart og en barnehagelærer med lang hestehale, en kusine med smilehull.

Litt konge

Bukkeholm skryter av barnehagen. Der de er flinke til å bruke tegn, og de andre ungene synes det er stas.

— Nora er litt konge når hun får lære bort tegn. I barnehagen gjør de det også sånn at de bytter ut bevegelsene til sangene med tegnene. Dermed er de lettere å lære, sier hun.

Besteforeldrene (to fingrer over pannen for bestemor, to fingrer over kinnet for bestefar) er ikke så støe i tegnbruken, forteller Noras mor.

— De treffer henne nok for lite. Søsteren min er flink, hun har avlastningshjem for oss en gang i måneden og de bruker mye krefter på Tegn til tale.

Nora spiser spagetti og lurer på om ikke hun også burde få en banan, som brødrene. Og så var det den Peter Pan-filmen, da. Avskjeden med fotografen går greit, forelskelsen stakk visst ikke så dypt. Nora vinker og sender tusen slengkyss. Tegn til tale er ikke så ulikt det kroppsspråket vi alle praktiserer.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

LIKER Å LEKE: Nora liker å leke med storebrødrene. Sondre er flyet, og Vegard er vel flygeleder, da. FOTO: FREDRIK REVFVEM
TEGNET FOR SKJE: Mor Heidi Iren Bukkholm viser tegnet for skje, og Nora finner lydig frem skjeen hun trenger til middagen. FOTO: FREDRIK REVFVEM