— Jeg synes det er vanskelig å sette ord på hvordan det er å sitte her og vente. Det er ganske uvirkelig å i sitte her i rettssalen på Åråsen og vente på skjebnen til din egen fetter, sier fetter til Per Orderud, Harald Orderud til NTB.

Fant de døde

Det var Haralds far, Hans Orderud, som fant likene av svigerinnen Marie og broren Kristian, samt niesen Anne Orderud Paust i kårboligen i pinsen 1999.

— Jeg håper juryen har nedlagt et arbeid slik at de med rette kan avsi en kjennelse som de står inne for, sier Harald Orderud.

Selv om han har bestemte meninger om Per og Veronicas rolle, har han likevel medfølelse med Per i timene før kjennelsen faller.

— Hvor tragisk det enn er, så har jeg medfølelse med ham nå. Blod er tross alt tykkere enn vann. Dette er trist og vondt, sier Harald Orderud.

Faren hans orket ikke være med i rettssalen torsdag.

— Han sitter hjemme og skal se dette på TV.

Mor til stede

Bare noen meter lenger bort sitter Espen Orderud, også fetter til Per Orderud. Lenger bort på samme benkerad som Espen Orderud, sitter moren til Veronica og Kristin Kirkemo Haukeland, Bodil Kirkemo og bak henne broren til de to tiltalte kvinnene, Ole Robert Kirkemo.

Espen Orderud sitter og leser avisen mens han venter.

— Vi er selvfølgelig spent. Jeg har gjort min jobb og støttet Per så langt det har latt seg gjøre. Det er mitt bidrag og jeg ville gjort det igjen, sier Espen Orderud, til NTB.

Han mener han har gjort sitt beste for å støtte Per.

— Jeg har besøkt ham ukentlig og forøkt å hjelpe ham til å holde motet oppe. Han har kunnet snakke ut om sin frustrasjon og sorg. Han er i en usedvanlig vanskelig situasjon og forfekter sin uskyld, sier Espen Orderud.

Uenig i konfliktbeskrivelse

Han er sjokkert over pressens behandling av saken.

— Det er jo fremstilt som om familien Orderud er splittet, men vi er 28 personer med dem som er inngiftet. Fem av dem er uenige med oss andre, og en har vært særlig aktiv. Men Harald og jeg har snakket sammen, vi, men vi er sterkt uenige. Jeg opplever ikke konflikten i familien slik den er fremstilt, sier Espen Orderud til NTB.

Selv reiser han og familien på ferie i påsken, for å få det hele litt på avstand. Men først må han og alle vi andre vente på kjennelsen fra juryen, skyldig eller ikke skyldig.

— Nå skal jeg snakke med Per. Han sitter og venter på kjennelsen på bakrommet her, sier Espen Orderud.

(NTB)