• Bruken av fotlenker på de tiltalte under Nokassaken er nedverdigende og uverdig for en rettsstat. Det sier den profilerte strafferettsadvokaten Sigurd Klomsæt.

HALLGEIR OFTEDAL

I Stavanger tingrett har alle de tiltalte fotlenker på seg i rettssalen. Da de tiltalte startet forklaringene sine mandag, beordret sorenskriver Helge Bjørnestad politiet til å ta vekk fotlenkene mens forklaringen blir avgitt i retten.

— Jeg har selv opplevd at klienter er ført inn i rettssalen med fotlenke. Jeg har alltid protestert på dette og fått gjennomslag for mine krav om å få fjernet lenkene, sier Klomsæt. Han sier at under en hovedforhandling i Arendal i 1997 ble saken satt helt på spissen.

— Dommeren fikk da et ultimatum fra meg. Enten ble lenkene omgående fjernet eller så forlot jeg rettssalen. Politiet insisterte på at lenkene skulle være på. Jeg gjorde det klart at jeg trakk meg som forsvarer, og pakket sammen mine dokumenter og var i ferd med å forlate rettssalen da dommeren etterkom kravene om at lenkene skulle fjernes, sier Klomsæt.

Han mener at det som skjer med de tiltalte i Nokassaken, ikke bare fotlenkene i salen, men hele rammen virker som forhåndsdømming.

— Det gir klare signaler psykologisk at de tiltalte kommer inn i retten med lenker. De skal oppfattes som farlige, fremholder Klomsæt.

Han mener det enorme sikkerhetsopplegget i og rundt rettslokalet påvirker atmosfæren og innstillingen til de tiltalte.

— Å tro noe annet er nesten kunnskapsløst og naivt. Vi blir fortalt om et angivelig trusselbilde som ingen får innsyn i. Jeg ville ha pakket sakene mine og reist hjem fra Stavanger. Rammen rundt saken er i strid med de mest grunnleggende menneskerettigheter. Dette er ikke en rettsstat verdig, understreker advokat Klomsæt.