• Er vi virkelig uheldige, kan det komme opp i 40 mm regn utover kvelden, sier Vervarslinga på Vestlandet.

Kraftig regnvær herjet Sør-Jæren i natt og i morgentimene. Mange har måttet be brannvesenet om hjelp.

Vervarslinga på Vestlandet opplyser om at bygeværet er på vei nordover, og vil treffe Hordaland sent på ettermiddagen.

— Vi er usikre på hvor mye som kommer. Det kan være bygene har tømt seg, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Han sier uværet i 12-tiden er på vei over Haugalandet.

— Vi har hatt målinger på 52 mm nedbør over seks timer på Jæren. Det er heftig, og mye på kort tid. Det er ikke uten grunn at det er blitt problemer, sier Fagerlid.

Hvor mye nedbør bygene tar med seg til Bergen er vanskelig å lese av regnradaren for øyeblikket.

— Mest sannsynlig blir det rundt 10-25 mm nedbør i Hordaland. Er vi virkelig uheldige, kan det komme opp i 40 mm regn utover kvelden, sier han.

Flere evakuert

15-20 eldre fra eldreboligene og dagsenteret i Gjegnet på Vigrestad ble evakuert i dag morges på grunn av flom etter regnværet i natt.

Stavanger Aftenblad sin reporter på Vigrestad, Reidun Gudmestad, forteller at alle gatene er som elver i tettstedet.

— Det er helt forferdelig her. Folk forteller at det var som om en demning brast, forteller Gudmestad.

Ifølge rapporter politiet skal ha fått fra meterologer, ventes mer nedbør utover formiddagen, opp mot 50 mm kan fortsatt komme.

Deler av ringvegen på Virgrestad skal være ødelagt og politiet er usikker på hvor det er trygt å bevege seg.

Sentrum stengt

I tillegg er flere barnehager rammet, og både i Ogna og Vigrestad skole har vannet flommet inn.

På veiene er vannet noen steder en halvmeter dypt, noe som har gjort at deler av Vigrestad sentrum stengt for trafikk og politiet ber folk forlate stedet.

— Det er flom på begge sider av eldreboligene. Vi har derfor evakuert beboerne, og alle pårørende som har behov for det kan ta kontakt med skadesenteret som nå er opprettet via Hå sykehjem, opplyser driftssjef Kristian Oftedal i Hå kommune.

- Hvordan tar beboerne dette?

— De tar det med godt humør, flirer og ler litt. Alle snakker om hvor mye det regnet i natt, og nå ser de det, sier Oftedal, som legger til at situasjonen ser ut til å være verre i boligområdet nedenfor Gjegnet.

Opp mot 40 kjellere fylt av vann

— Der må kjellerne i minst 30-40 boliger stå under vann, mener han. I tillegg er flere barnehager og tre skoler rammet av flom.

— Er regnværet i ferd med å gi seg?

— Akkurat nå regner det hunder og katter igjen, og flomvannet er i ferd med å stige, opplyser Kristan Oftedal.

Opreasjonsleder Trygve Ravndal i Rogaland politidistrikt ber folk som må ferdes på de flomrammede veiene om å være forsiktige.

— Vi har stengt av en del veier, blant annet deler av Vigrestad sentrum. Det er mye vann på veiene og noen steder har flommen fjernet kumlokkene, noe som kan være farlig for veifarende, sier Ravndal, som hittil ikke har fått meldinger om personskader.