Med rester av bløtkake i munnvikene satt regjeringen pent benket i salongen på toppen av høyblokken da partisekretær Solveig Torsvik annonserte den overraskende gaven. Og da presangen åpnet med "No livnar det i lundar", ble det tyst i lokalet.

Arbeids— og administrasjonsminister Jørgen Kosmo lot moderniseringen av statsapparatet hvile for et øyeblikk og stirret henført ut i luften. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen satt med et salig smil om munnen, totalt upåvirket av munn- og klovsyke.

Dikt og hyllest Statsministerens bursdag ble feiret i partiets og regjeringens lune favn fredag, med diktlesning og hyllingstale av forsvarsminister Bjørn Tore Godal og bløtkakeoppdeling av statssekretær Jonas Gahr Støre. Og langvarig og stående applaus fra flere titall statssekretærer og politiske rådgivere.

-Du er en nasjonal skatt. Jeg har aldri hatt maken til 42-årsdag, utbrøt statsministeren etter minikonserten, nyklippet og kort i luggen. Han hadde ingenting imot å klemme Herborg opptil flere ganger, slik at pressefotografene skulle få sitt. Og det var nok flere enn Kosmo og Hanssen som ønsket at de for en kort stund var i statsministerens sko.

Jubilanten selv var nøye med å påpeke at det var hans egen fødselsdag som ble feiret, ikke regjeringens ettårsdag. Selv om den altså inntreffer lørdag.

-Dette er et vorspiel til regjeringens bursdag. Og selv om 42 ikke er et rundt tall, er det partall, det er to fra 40 og åtte fra 50, sa Stoltenberg med et bredt smil.

42 lys Men før de inviterte kom så langt som til gaveoverrekkelsen, var det tale og bløtkake med 42 lys, som hovedpersonen klarte å slukke på kraftig utpust. En tilskuer kommenterte at slik klarer bare dem som opparbeider seg skikkelig lungekapasitet ved å snakke både på ut- og innpust.

Forsvarsministeren var dagens taler og leste diktet "Stemmeseddel" av Harald Sverdrup, en påminnelse om nødvendigheten av et grønnere og mykere liv. Diktlesning inngår for øvrig på alle regjeringsmøter, og det går etter tur. Nå var det Godal, men først hadde han noen ord til sjefen.

-Jeg hadde gleden av å ansette deg som informasjonssekretær i Oslo Ap for 20 år siden. Og den gang hadde du atskillig lengre hår. Noen sa det var et dristig prosjekt, i dag kan vi vel si det var et scoop, sa Godal.

Han fortsatte med å fortelle Stoltenberg om kollegiets egentlig mening om ham, det som kommer fram når han selv ikke er til stede. Men det var til å leve med.

-Vi setter enormt pris på deg. Du viser en uendelig tålmodighet med oss. Når vi en sjelden gang er uenige, leder du oss i din retning på en måte som får oss til å forsvare et standpunkt vi i utgangspunktet var uenige i, sa Godal til allmenn humring rundt regjeringsbordet.

NTB