— Jeg melder meg ikke for politiet. Det er uaktuelt for meg å reise tilbake til Kosovo, sier 36-åringen til Bergens Tidende.

Fredag brøt politiet seg inn i leiligheten hans på Sandsli. Da Neziraj kom hjem senere på kvelden passet ikke lenger nøkkelen hans. Låsen var skiftet.

— Politiet oppfører seg som siciliansk mafia. De siste dagene har jeg bodd hos venner og bekjente. Jeg flytter rundt omkring, og er livredd å bli pågrepet.

Kastet på gaten

Neziraj har tilbrakt store deler av sitt voksne liv i Bergen. Han flyktet fra Kosovo i 1991, og har siden den gang vært en gjenganger i norsk asylbyråkrati.

I 1995 besluttet Justisdepartementet å utvise ham, men Mustaf nektet å rette seg etter vedtaket. I syv år har han ventet på å bli kastet ut. Sist fredag var timen kommet.

— Jeg forsøkte i en halvtime, men fikk ikke nøkkelen til å passe. Det var helt uvirkelig. Jeg var rett og slett blitt satt på gaten, sier Neziraj.

Norvald Visnes, lensmann i Fana, bekrefter at politiet har brutt opp døren.

— Vi hadde mistanke om at han befant seg i leiligheten, og valgte å gå inn. Deretter skiftet vi lås. Den nye nøkkelen ligger her hos meg. Han kan bare komme og hente den, sier Visnes. Men det vil ikke Neziraj.

— Jeg er ikke dum. Etter det som har skjedd nærmer jeg meg ikke den leiligheten. Det får ikke hjelpe at alle klærne mine ligger der.

Håper på psykolograpport

I sommer trykket Bergens Tidende en større reportasje om Mustaf Neziraj. 36-åringens advokater og støttespillere betegnet UDIs saksbehandling som en skandale. Etter deres mening er det hårreisende at Neziraj blir kastet ut etter elleve år i Norge.

— De har somlet for lenge. Det er umenneskelig å sende ham ut nå. Mannen har etablert seg i Norge. Han har ikke lenger bånd til Kosovo, sier Yngve Træland, leder i Norsk Folkehjelp Bergen. Træland kjemper nå for å få Utlendingsnemnda til å ta saken opp til ny vurdering. Det siste halmstrået er en psykolograpport som fastslår at det er uforsvarlig å vise Neziraj ut av landet. Flere år i uvisshet har satt sitt preg på 36-åringens mentale helse.

— Vi legger press på myndighetene, men erkjenner at oddsene ikke er på vår side. Tiden er i ferd med å renne ut. Om politiet får tak i ham nå er håpet ute, sier Træland.

Bes melde seg

Mens Træland arbeider for gjenopptakelse, gjør Neziraj det han kan for å unngå politiet.

— Jeg får litt hjelp av venner, men det er ikke lett. Det er grenser for hvor lenge jeg klarer meg uten et sted å bo.

Det absurde i situasjonen er at den norske stat fortsatt betaler leie for den avlåste leiligheten på Sandsli. Vel er Neziraj på flukt fra politiet, men han mottar fortsatt sine månedlige trygdeutbetalinger.

— Jeg får pengene mine som vanlig, sier Neziraj. Lensmann Norvald Visnes ber kosovoalbaneren melde seg snarest.

— Det lureste han gjør nå er å ta kontakt med oss. Vi vil sørge for at han blir overlevert til Oslo politidistrikt. Det er opp til dem å avgjøre hva som skal skje videre.

PÅ FLUKT: Mustaf Neziraj (36) ble utvist fra Norge i 1995. Sist fredag, syv år etter utvisningsvedtaket, brøt politiet seg inn i leiligheten hans.
FOTO: TOR HØVIK