– Det er fremdeles en usikker og uoversiktlig situasjon i Iran, blant annet med meget vanskelige arbeidsforhold for Norges ambassade i Teheran. Vi har derfor bestemt at reisen utsettes inntil videre, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Etter planen skulle Johansen ha reist fra Gardermoen søndag ettermiddag med ankomst Teheran mandag morgen.

Søndagens beslutning betyr imidlertid ikke at reisen avlyses. Støre sier at situasjonen følges fortløpende og at det er ønskelig at besøket kan gjennomføres snarlig.

Kritikk

I utenriksdebatten i Stortinget tidligere i uka kritiserte Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund den planlagte reisen til Iran. Han mente det var en uklok avgjørelse, at tiden ikke var inne for dialog med Iran.

Utenriksministeren holdt fast ved at det vil være riktig å reise, og at det eneste som kun stanse dette var sikkerhetssituasjonen.

Reisen har vært vurdert helt fram til søndag formiddag, men da trakk Utenriksdepartementet den konklusjonen at sikkerheten i øyeblikket ikke er god nok.

Planen for besøket er møter med representanter for iranske myndigheter. Besøket er planlagt å vare i to-tre dager. Blant samtaleemnene er Irans omstridte atomprogram.

Holocaust-uttalelser

I tillegg atomprogrammet og demonstrasjoner i Teheran i kjølvannet av profet-karikaturene, er også president Mahmoud Ahmadinejads omstridte holocaust-uttalelser et betent tema. Den iranske presidenten har mer enn antydet at han ikke stoler på historiene om jødeforfølgelsene under annen verdenskrig.

Lørdag sendte stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) et brev til sin iranske motpart hvor han beklager at Irans president igjen har trukket jødeutryddelsene i tvil.

Jagland vil at Ahmadinejad trekker uttalelsene tilbake, og ber om at presidenten for den iranske nasjonalforsamlingen krever dette av sitt lands president.