NICOLAI HEYERDAHL

HENRIK VOGT

HANS O. TORGERSEN

OLGA STOKKE

Andersen har tidligere hardnakket benektet at han hadde noe med NOKAS-ranet å gjøre. Men tidligere denne uken var han i politiavhør og forklarte seg detaljert om sin egen rolle under ranet. Samtidig plasserte han seg selv på ransstedet, men langt unna der Klungland ble skutt. I avhørene fortalte han at det var Kjell Alrich Schumann som avfyrte skuddene som tok livet av Klungland, får Aftenposten bekreftet.

Ingen nye beslag

Dette betyr at påtalemyndigheten kan endre tiltalen for Schumanns del til å gjelde forsettlig drap eller i ytterste konsekvens overlagt drap. Det er Riksadvokaten som vil avgjøre dette.

— Det er grunn til å tro at det kan bli tatt ut tiltale om forsettlig drap mot Schumann. Tiltalen for de øvrige vil være uforandret, grovt ran med døden til følge, sier professor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen.

Det er uklart om dette betyr at Schumann møter til ankeforhandlingene i lagmannsretten i september med en drapstiltale. Det som kan skje, er at han må svare for en eventuell drapstiltale i en ny hovedforhandling i Stavanger tingrett.

Alle de dømte har til nå vært tause om hvem som skjøt, og det store spørsmålet har vært om noen av dem vil bryte tausheten. Nå kan et av de viktigste ubesvarte spørsmålene i saken ha blitt besvart.

Bortsett fra opplysningene om Schumann, har Andersen kun forklart seg om sin egen deltakelse i ranet. Han skal ikke ha kommet med noen nye opplysninger om hvor det er blitt av utbyttet, eller hvem som har bistått ranerne etter anslaget i Stavanger. Det skal heller ikke være gjort noen nye beslag i saken som følge av hans forklaring.

Brøt nærmest sammen

Andersens tilståelse kom rett etter at han skiftet forsvarer fra Steinar Wiik Sørvik til Harald Stabell.

-.Jeg kan ikke kommentere dette, sier Wiik Sørvik.

-.Jeg kan bekrefte at Andersen har vært inne til et avhør denne uken. Denne prosessen vil fortsette, og det kan bli flere avhør til uken, sier etterforskningsleder Ernst Rossebø i Stavanger-politiet. De nye avhørene blir også bekreftet av statsadvokat Arild Dommersnes.

Lars-Erik Andersen ble bistått av sin forsvarer Harald Stabell under avhøret. Aftenposten lyktes ikke i å få tak i Stabell i går kveld, men overfor NRK vil advokaten ikke kommentere avhøret.

Under rettssaken kom det frem at et av gislene under ranet, en politimann, mente at Schumann kunne være drapsmannen. Det var hans umiddelbare reaksjon da han straks etter ranet så bilder av Schumann. Aktoratet syntes ikke disse opplysningene veide tungt nok og tok ikke ut tiltale for drap mot Schumann. Isteden ble alle tiltalt for grovt ran med døden til følge.

Andersen var en av de tiltalte som tok den fellende dommen i tingretten svært tungt og nærmest brøt sammen i retten.

-.For meg er dette nye opplysninger. Det er vanskelig for meg å kommentere dette fordi jeg ikke kjenner innholdet i dette avhøret, sier Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen, til VG Nett.

NOKAS-dømte Johnny Thendrup er den eneste ved side av David Toska som tidligere har erkjent at han deltok under ranet. Han åpnet tidligere i mars for å fortelle hvem som skjøt og drepte Arne Sigve Klungland (53) i Stavanger. Thendrup skal være kjent med at Lars-Erik Andersen har gitt en ny forklaring i saken, men han har så langt ikke signalisert at også han vil gå i nye avhør.

Aftenposten/Bergens Tidende

UTVIDET TILTALE? Det kan bli tatt ut tiltale om forsettlig drap mot Kjell Alrich Schumann, mener professor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ