18-åringen fra Østfold har engasjert seg enda mer i AUF etter 22. juli — og da hun vitnet i retten, takket hun den tiltalte massemorderen for det.

— Jeg er blitt lokallagsleder. Sånn sett har tiltalte hjulpet meg til å bli mer aktiv. Takk, sa hun i retning Anders Behring Breivik.

Den unge kvinnen fortalte retten om det som skjedde da Anders Behring Breivik drepte fem og skadet fem andre på sørspissen av Utøya, kort tid før han ble pågrepet av politiet 22. juli, skriver Aftenposten.no.

- Den dusten der

Da hun hørte skudd, var hun med i en gruppe som løp i retning av Kjærlighetsstien, og som gjemte seg der.

— Vi ser politibilene på den andre siden, og tenker at nå er redningen her. Så ser vi folk som svømmer ut i vannet, og hører skrik - og så pang- pang-pang. Da skjønte vi at han dusten var der, forklarte 18-åringen.

Den ellers så uttrykksløse Breivik trakk da kraftig på smilebåndet.

— Hvorfor forlot dere dette gjemmestedet, spurte aktor Svein Holden.

— Fordi han var der. Jeg hadde ikke lyst til å bli drept den dagen, jeg vil eldes og bli gammel, svarte 18-åringen.

Hun løp deretter til sørspissen. Der gjorde hun seg klar til videre flukt, skriver Aftenposten.no.

Merket ikke skuddet

— Jeg tok av meg jakken, tenkte jeg måtte svømme hvis det er noe.

Hun rakk ikke å flykte da massemorderen kom, ikledd sin hjemmelagde politiuniform.

— Jeg husker at han kom nærmere. «Hjelp oss, hjelp oss» ropte folk. Så kom han nærmere, så sa det «poff». Han var nærme nok til at jeg så at det var ham, sa 18-åringen.

Hun var blitt truffet av et skudd i låret, men merket det nesten ikke.

— Jeg så ned på låret mitt, det var ikke så pent lenger. Jeg tenkte ikke mer over det og løp bare ut i vannet. Jeg så en person som ble skutt på fem-seks ganger, fortalte 18-åringen, og viste hvordan morderen sto med pistolen ned mot bakken.

18-åringen flyktet fra øyen i en båt, og ble behandlet på Fredrikstad sykehus.

«Mangler sosiale antenner»

— Jeg måtte tilbringe hele sommerferien min her ... det var også en måte å tilbringe sommerferien sin på. Jeg har et hull i låret, og det ser ikke pent ut, sa 18-åringen.

— Hvordan går det ellers, spurte aktor Svein Holden.

— Jeg sliter med mitt, jeg må gå tredje året på over to år. Jeg har tenkt på ting jeg kunne gjort annerledes. Jeg har tenkt på han som har gjort dette. Det er jo en person som tydeligvis har mangel på sosiale antenner, sa 18-åringen, mens Breivik så ned og smilte.

— Med meg går det greit under omstendighetene, fortsatte hun.

— Jeg klarer meg, men andre kommer ikke. Han som gjorde det må leve med det han har gjort, svarte hun, mens Breivik smilte igjen.