Da la MS Thorbjørn til kai, samme sted som drapsmannen ankom 22. juli.

TV 2s folk hadde allerede vært på øya i flere timer, mens resten av mediene kommer puljevis med ferja. Pressen får bevege seg fritt rundt på hele øya og i bygningene.

To runder med pårørende

Ungdomspartiet har i tiden etter angrepet bedt mediene om ikke å besøke Utøya før alle pårørende og overlevende har fått anledning til å komme dit. I to runder - senest i helgen - har det blitt arrangert besøk for disse gruppene på Utøya.

Rundt 170 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til besøket til Utøya, hvor AUF-leder Eskil Pedersen holdt en orientering.

Ikke alle vil tilbake

AUF-lederen fortalte kort om Utøyas historie som politisk møtested og verksted for flere generasjoner sosialdemokratiske ungdomspolitikere.

- Her har de kommet sammen for å diskutere hvordan man kan skape et mest mulig rettferdig samfunn.

Når øya skal bygges opp igjen, er Pedersens ønske at det skal være en balanse mellom å minnes og å se fremover.

- Det er også en del som ikke vil tilbake, og det skal vi respektere, sa AUF-lederen og understreket at ungdomspartiet skal ivareta alles interesser.

Han minnet også om at mandagen vil være vanskelig for mange pårørende når det igjen kommer bilder og sterke inntrykk fra øya i Tyrifjorden.

- Jeg håper mange kan vise fram den Utøya man kjente før 22. juli og idyllen, men samtidig skjønner vi at det er viktig å vise fram øya slik den er i dag. Det er ikke skadene på bygningene, men følelsene hos de overlevende som er vanskelig, sa han til NRK i forkant av mandagens pressebesøk.

- Fortsatt kort tid siden

Pedersen ber journalister og fotografer være varsomme når de besøker Utøya.

- For pressen og mange i befolkningen har det gått lang tid, men for oss har det gått kort tid. Det har bare gått 70 dager siden 22. juli, sier AUF-lederen til NRK.

Også partisekretær Raymond Johansen påpeker at det er kort tid siden terrorangrepet og ber pressen vise hensyn til pårørende og overlevende når de dekker saken.

- Jeg er veldig takknemlig for at pressen så langt har etterkommet de behovene. Det står det veldig respekt av, sier han.

69 personer, de aller fleste ungdommer, ble drept og mange hardt såret under terrorangrepet mot AUFs sommerleir 22. juli.