Kværners informasjonsdirektør Trond Andresen har holdt til i området rundt Aker Brygge siden søndag morgen. Da fristen for Kværners redningsaksjon løp ut klokken ti mandag morgen, trodde Andresen at han kunne være på vei hjem få timer senere. Da skulle et blødende Kværner være sånn noenlunde på plass, i en eller annen havn. Slik gikk det ikke. Kværners D-dag blir en seigpining av alle involverte, og for alt vi vet er ikke Andresen i seng ennå.

Ventespillet

— Vi tror på en løsning, og regner med å få bitene på plass i løpet av formiddagen, sier en tydelig sliten Trond Andresen til NRKs Jon Gelius, før han sier det samme til TV2, P4, Aftenposten, BT, NTB, og alle de andre. Klokken er 10, den er hel, og ventespillet er i gang. De ansatte venter, aksjonærene som sitter på gangen venter, og pressen venter. Sistnevnte venter på glassheisen fra sjette etasje i Vika Atrium. Der, i kontorene til Sunndal & Collier, sitter Kværnerkjendisene og kjemper for konsernets liv.

De venter på at det skal komme et slips ut av heisen, et slips som kan fortelle noe om prosessen. Et eller annet, hva som helst.

Klokken blir 11. Jon Gelius forteller seerne at vi venter fremdeles. Seigpining, sier han, før den allestedsnærværende Gelius intervjuer sin kollega Viggo Johansen live på TV, nå som han gjorde en time tidligere.

Mer venting. De dunjakkekledde fotografene slapper mer av.

Skyggen Almskog

Så, da klokken nærmer seg 12, og Jon Gelius skal intervjue Viggo Johansen direkte på TV igjen, skjer det noe. En skygge går inn i heisen i sjette etasje, vi aner ham så vidt der han stiller seg helt, helt ytterst til høyre i heisen. «Almskog», mumler en av de ventende. Dermed legger flokken på sprang etter konsernsjef Kjell Almskog. Ned i garasjen, ut på gaten.

Almskog, som ruver på så mange bilder med haken i været, skal bare gå en tur, han må tenke litt, sier han. Han ruver ikke nå. Han tror ikke han har sovet siden fredag. Ingen grunn til å tvile på det.

Han får gå turen sin i fred, flokken springer tilbake til heisen, kan jo gå glipp av et informativt slips. Og der dukker Kværnerkjendis og hovedtillitsvalgt Rolf Utgård opp.

— Jeg har ingenting å si, sier han, og får en innstendig bønn om å si akkurat på direkten. Utgård er grei, han sier det på direkten. Så sier han det til NTB, Aftenposten, BT, Dagens Næringsliv, og alle de andre. En tillitvekkende og rolig Utgård sier at dette tar tid, men at han tror på en løsning. Bankene sitter med nøkkelen, noterer journalistene takknemlig.

Røkke og Aker i mørket

Borte ved trappen dukker plutselig Aker Maritime og Kjell Inge Røkkes informasjonssjef, Geir Arne Drangeid, opp. Vi får vite at han ikke vet mer enn de andre som venter. Aker Maritime ikke er med i gjengen i sjette lenger.

Timene går, børsdagen nærmer seg slutten, og Jon Gelius har intervjuet Viggo Johansen hver hele time. Seigpining, sier Gelius igjen og igjen. Det tynnes i rekkene blant de ventende, og når enda mer sliten Trond Andresen kommer ut av heisen i 15-tiden, og sier at det vil drøye med avklaring ut over kvelden, tusler mange hjem til redaksjonene sine.

— Men har vi ingen løsning til i morgen tidlig når børsen åpner, er det kritisk, sier Andresen. Da er de på plass igjen, alle de ventende.