Kommentarene bar preg av usikkerheten om regjeringssituasjonen etter det som lenge var et svært tett oppgjør. Den britiske rikskringkastingen BBC beskrev opptellingen av stemmene som «nervepirrende».

— Arbeiderpartiet stormer fram i norsk valggyser, lød tittelen på danske Internetavisen Jyllands-Postens reportasje. Avisen brakte en lang gjennomgang av den politiske situasjonen i Danmarks nord-lige naboland, bygd på stoff fra nyhetsbyrået Ritzau.

Nyrup roser Jens

— Det norske folk har mistet tilliten til sin høyreorienterte regjering. Arbeiderpartiet ligger an til å bli langt det største partiet i Norge, og dets leder Jens Stoltenberg fortjener sjansen til å lede en ny regjering, mener den tidligere danske statsministeren Poul Nyrup Rasmussen.

— Jens Stoltenberg er en sterk leder som kan forene Norge og samarbeide nært med EU. Han er en mann som forstår at et lands rikdom ikke bare måles i penger, men også i hvordan det tar vare på sine innbyggere, het det i en kommentar fra Nyrup Rasmussen tirsdag.

— Han vet at økonomisk konkurranseevne må gå hånd i hånd med en framtidsrettet og omsorgsfull sosialpolitikk, framholder den tidligere danske statsministeren. Han er i dag leder for de europeiske sosialdemokratiske partienes samarbeidsorganisasjon.

Sorg og glede

De svenske sosialdemokratenes partisekretær Marita Ulvskog gledet seg sammen med de andre del-takerne på Arbeiderpartiets valgvake.

— Dette ser jo veldig bra ut, og det er kjempemoro, sa hun til Stockholm-avisen Expressen.

Det svenske høyrepartiet Moderaternas leder Fredrik Reinfeld ville overfor avisen ikke spekulere om sluttresultatet før alle tall var på bordet.

— Men det ser jo unektelig ut til at Høyre gjør et dårlig valg, sa han.

Expressens kollega og konkurrent Aftonbladet hadde i morgentimene det norske valget som hovedoppslag på sine nettsider. Artikkelen var skrevet av nyhetsbyrået TTs utsendte i Oslo, Jan Winter, som beskrev stortingsvalget som et høyspent politisk drama.

<b>FULGT FRA UTLANDET:</b> Valgdramatikken blir i natt fulgt av både utenlandske politikere og medier.<br/>FOTO: SCANPIX