Tore Røsvoll

Men fortsatt kreves det et minimum av teknisk fingerferdighet for å koble opp et trådløst nettverk hjemme. I tillegg bør du ikke være redd for å lese manualer.

Et trådløst nettverk er dessuten bare for den som har bredbånd. Se det i øynene du som sitter på et isdn-modem og gjerne kunne tenkt deg å surfe fra sofaen.

Når du kommer til den erkjennelsen er tilkoblingen grei. Det første du trenger er en såkalt trådløs ruter. Det finnes en rekke gode produkter i dag.

Kort prosess

Neste punkt er å utstyre en eller flere datamaskiner med trådløse nettverkskort. De fleste nye bærbare maskiner kommer med dette innebygd i dag. Det samme gjelder de nye stasjonære mediesenter-pc-ene. Etter hvert vil også alle stasjonære maskiner være trådløse fra fabrikken. Men har du en eldre modell, må du kjøpe et tilleggskort. Dette koster alt fra noen få hundrelapper til de mer dyre rundt tusenlappen.

Installasjonen av nettverkskort på en stasjonær pc innebærer at du må åpne opp kabinettet. Du kan plugge inn et trådløst kort av usb-typen, men ikke alle såkalte eksperter er like begeistret for signalstyrken på disse.

Bruker du Windows XP bør du vurdere å la Windows styre innstillingen av det trådløse nettverket. For andre operativsystem kan det lønne seg å la det medfølgende programmet styre innstillingen.

Konfigurasjon

Etter installasjonen starter en ny utfordring: Konfigurasjonen.

Til denne jobben bruker du en nettleser. I brukermanualen til den trådløse ruteren finner du en såkalt ip-adresse som du skriver inn i nettleseren (url-feltet). Er installasjonen i orden, kommer det opp et konfigurasjonsvindu som leder deg videre gjennom både de enkle innstillingene og de mer avanserte sikkerhetsinnstillinger.

Og nettopp sikkerhet er viktig. Den setter du opp inne i konfigurasjonsprogrammet. Hvordan du gjør det, kan du lese i en egen veiledning på denne siden. Hvor enkelt du vil oppfatte dette arbeidet, vil variere svært fra produkt til produkt. Føler du deg veldig usikker, bør du enten be selgeren skaffe deg en så enkel modell som mulig eller be om hjelp ved installasjonen.

Skift passord

Husk for all del også å skifte passordet på innloggingen til administrasjonsgrensesnittet. Altfor mange sikrer seg mellom den trådløse ruteren og datamaskinene, men glemmer å sikre seg mot innbrudd i selve ruteren. Husk at alle rutere av samme merke ofte kommer med nøyaktig samme brukernavn og passord. Det finnes sågar nettsted med informasjon om standardpassordene til de fleste rutermerkene.

Du hopper uansett ikke over innstillingen av sikkerheten — selv om du får til å komme deg på nett uten. Dette er kanskje det punkt som blir forsømt litt for ofte i de tusen hjem. I beste fall risikerer du å miste båndbredde dersom noen surfer på ditt bredbånd, i verste fall stiller du deg åpen for innbrudd.

GRENSESNITT: Slik ser grensesnittet ut for konfigurasjon av en Siemens-ruter. Her heter nettverket T2.