Hussein Kazemi sto i vannkanten ved Utøya. En time før hadde han blitt skutt i begge lårene.

Anders Behring Breivik kom gående mot ham og de andre ved sydspissen.

— Jeg husker at han var veldig nær. To meter. Men maskingeværet var ikke klart, sier Kazemi.

Han vitner i dag i Oslo tingrett, med drapsmannen sittende fem meter unna. Dette er den sjette uken av terrorrettssaken, der det vil bli hovedsaklig vitneforklaringer fra overlevende på Utøya.

Gikk på skole på Stord

Kazemi gikk i fjor i klassen for minoritetsspråklige ved Stord videregående skole. Han kommer opprinnelig fra Afghanistan.

Han husker at han kastet seg i vannet ved sydspissen. Problemene var: Han hadde skuddskader, hadde mistet mye blod og kunne ikke svømme.

På Stord hadde han gått svømmekurs tre ganger — og lært litt.

— Da jeg hadde kastet meg ut i vannet, traff jeg en stein med skulderen min. Jeg brydde meg ikke. Jeg plasket i vannet, sier Kazemi.

Der han sto, kom Kazemi derimot på et annet triks han hadde lært av en kamerat.

— Han hadde sagt at jeg skulle snu meg på rygg og gjøre sånn, sier Kazemi. Han viser hvordan han tok ryggcrawl-svømmetak.

Tok sjansen

Mens kulene gikk i vannet rundt ham, kavet han seg ut til en stein noen meter unna.

I skjul bak steinen overlevde Hussein Kazemi. Fem personer ble skutt og drept noen meter unna, på sydspissen, flere i vannet.

Sydspissen var det siste åstedet Breivik var på før han ble pågrepet.

Etter en stund hørte Kazemi stemmer som sa de var fra politiet.

— Jeg var bak steinen i kanskje to-tre minutter. Jeg lukket øynene mine. Det hørtes ut som ekte politi. Da hadde jeg to valg: Enten å fortsette å være bak steinen, eller å klatre opp på steinen, sier han.

Han valgte det siste.

Skutt i lårene

— Da jeg kom opp, så jeg de døde. Vannet var helt rødt. Tre personer var ved stranden. To av dem prøvde å hjelpe de som var der, den tredje søkte med maskinpistol mot skogen, sier Hussein Kazemi.

Kazemi, som snakker østlandsdialekt til tross for sitt opphold på Stord, ble skutt i lårene i øyens kafébygg. Han forsøkte å gjemme seg der, i lillesalen, i de første minuttene Breivik var på Utøya. Der ble han skutt i begge lårene, ifølge legerapporten.

— Det viktigste er at jeg lever nå. Jeg skal fortsette å leve videre, sier han.