To sakkyndige forklarte i Haugesund byrett at Marianne Våge kunne blitt drept så sent som søndag ettermiddag, og ikke natt til søndag. De mener det er umulig å fastslå dødstidspunktet med sikkerhet.

— Det hersker en generell usikkerhet angående dødstidspunktet, sier advokat Arne Vikse, til NTB. Sammen med advokat John Christian Elden forsvarer Vikse den 25 år gamle mannen som er tiltalt for drapet.

Usikkerhet Førsteamanuensis i rettsmedisin, Peer Kåre Lilleng, forklarte at det var umulig å fastslå når tobarnsmoren ble drept ut fra temperaturen. Han anslår dødstidspunktet til mellom 10.30 og 16.30, men det kunne godt ha skjedd tidligere. Professor Trond Kristian Schumackers undersøkelse av mageinnholdet støtter dette, men også han er svært omtrentlig.

Det retten må forholde seg til er derfor hvorvidt den tiltalte kan ha begått drapet søndag morgen eller ettermiddag, i stedet for om natten. Teknikere fra Kripos kunne videre fortelle at det er funnet mange fingeravtrykk i Våges hus, i tillegg til avtrykkene fra den tiltalte 25-åringen. Flere av fingeravtrykkene er ikke identifisert.

Brutalt For tiltalte ble rettsforhandlingene tirsdag et brutalt møte med de tekniske bevisene. Skadene som var påført den 29 år gamle kvinnen, var omfattende og utført på en bestialsk måte.

— Tiltalte beskriver gjerningsmannen som ekstrem. Det er frustrerende for ham å følge det forferdelige som er skjedd, sier Vikse.

Marianne Våge ble funnet med en stor kniv i ryggen i hjemmet sitt i april i fjor. I tillegg var hun påført åtte dype knivstikk i hodet. Gjerningsmannen har trolig brukt stor kraft da han påførte stikkene. Blodsporene som teknikerne fant rundt om i huset vitner om 29-åringens harde kamp mot drapsmannen.

Blod Kripos-teknikerne som undersøkte åstedet fant blodsprut og drypp flere steder i huset. På badet var det blod på gulvet, ved toalettet, over en kommode og i badekaret. Rommet var dessuten preget av kamp. Tørkestativ var veltet, håndklær og tøy lå strødd over gulvet og en toalettpapirholder var ødelagt.

Kampen har endt ute i entreen, like ved inngangsdøren. Knivstikkene i hodet og de to i stikkene ryggen er sannsynligvis påført 29-åringen mens hun har ligget på magen på gulvet i gangen, mener teknikerne.

Bevis Det viktigste blodsporet fant teknikerne i Våges seng i annen etasje. To blodflekker som er funnet på lakenet, stemmer overens med den tiltalte 25-åringens DNA-profil. I dette rommet mener etterforskerne at Marianne ble utsatt for en grov utuktig handling, noe rommet bar preg av.

I tillegg har Kripos sikret fotavtrykk som de mener kan stamme fra den tiltalte 25-åringens sandaler. Både på badet, kjøkkenet, i gangen og i kjellertrappen er det funnet fotavtrykk som stemmer overens med tiltaltes sko.

25-åringen er tiltalt for å ha tvunget Marianne Våge til utuktig omgang, som sidestilles med voldtekt. Drapstiltalen innebærer at han skal ha drept henne for å skjule voldtekten. Både drapet og den utuktige handlingen er utført på en særdeles brutal måte. Strafferammen er inntil 21 års fengsel.

NTB