• Man er veldig usikker og vil jo bare det aller beste for barnet sitt, sier Kristin Bjørnvik, nybakt mamma til lille Linett.

Det hersker full harmoni i den nye leiligheten hvor mamma Kristin og Linett på knappe to uker sitter i sofaen og koser seg.

— Både under svangerskapet og nå mens man ammer, er man usikker på hva som kan skade barnet. Jeg synes det har vært vanskelig å vite hvor jeg kan søke informasjon som er til å stole på, sier Kristin.

Ser man på pakningen til et legemiddel, står det som oftest at gravide må kontakte lege.

— Det er ikke alltid du får et entydig svar der, sier Kristin som mener hun jo burde ha erfaring etter tre svangerskap. Likevel føler hun seg usikker.

Kristin Bjørnvik har stort sett vært frisk både i dette svangerskapet og de to forrige, men spørsmål har hun hatt.

— Hva gjør man når man har fryktelig hodepine, eller hva kan man ta når man er forkjølet. Jeg har lurt, men valgt å være veldig tilbakeholden.

Hun legger til at man er like usikker når man ammer som mens man går gravid. I det siste svangerskapet var hun veldig glad i «Light brus» og spurte legen om det var trygt.

— Det var det, sa legen. Noen uker senere leser jeg at gravide så absolutt må holde seg unna slike produkter. Hva skal man tro, undrer den nybakte mammaen.

— Hvor henter du informasjon?

— Jeg spør selvfølgelig legen, og jeg har søkt på internett, da særlig www.barnimagen.no. Og så diskuterer vi mye i barselgruppen min. Problemet er at mange av de rådene som gis spriker avhengig av hvor du søker informasjon. Jeg føler ikke at internett er helt trygt, sier Kristin som liker tanken på en sentral informasjonstelefon hvor all informasjon som gis er kvalitetssikret.

FORSIKTIG: Velskapte Linett så dagens lys for knappe 14 dager siden. Mamma Kristin Bjørnvik har vært svært forsiktig med hva hun har puttet i seg i svangerskapet og etterlyser bedre informasjon om hva som er farlig.
Espedal Jan Tomas