TV 2 melder at mannen har tipset kanalen om hele 57 branner i Oslo og østlandsområdet. Dagbladet.no har mottatt 15 tilsvarende tips fra 46-åringen, som også er brukt som kilde av mediene i ulike saker. Også NTB har intervjuet mannen, blant annet i forbindelse med en drapssak i nabolaget hans.

46-åringen, som er kjent som en ivrig lytter til politiets radiosamband, sendte selv to bilder av brannen i Urtegata til Dagbladet.no. Dagen etter brannen stilte han opp til intervju med flere medier, blant dem Aftenposten TV.

– Jeg våknet av at folk skreik og hylte. Jeg gikk ut på verandaen og så bare røyken velte over taket. Da var det ikke kommet ambulanse eller noe som helst, sier mannen i intervjuet.

Han forteller også at han i fire år selv bodde i bygården, og beskriver trappeløpene som så trange at de er umulige å finne om noe skulle skje.

Hjalp til

46-åringen fikk umiddelbart etter brannen svært gode skussmål av de overlevende. Han hjalp flere av dem med klær og tilbød husly.

– Jeg hoppet ut i bare T-skjorten. På gata traff jeg mannen. Jeg ble med opp i leiligheten hans og fikk låne en varm jakke, forteller ett av ofrene til VG.

– Etter brannen jobbet han som en helt. Han var så empatisk og tok vare på beboerne, forteller en annen nabo.

Den 46 år gamle småbarnsfaren kjente selv flere av brannofrene, blant dem 35 år gamle Kim Skjelbred.

– Jeg er overrasket over at en så snill person kan ha gjort dette. Han har alltid vært en veldig utadvendt person. Jeg syns dette virker veldig usannsynlig, man skulle tro at en person som står bak en slik handling må være syk i hodet, sier Skjelbred til Aftenposten.no.

46-åringen har også vært aktiv som frivillig under profilerte fotball— og hockeykamper og en større musikkfestival i Oslo-området. Ifølge de ansvarlige i idrettsklubbene og festivalen skal ikke mannen ha hatt ansvarstunge tillitsverv, men kun utført forefallende oppgaver på linje med andre frivillige.

Fortsetter avhørene

Brannen i Thon-leiegården Urtegata 31 natt til lørdag 13. desember i fjor, krevde seks liv. Den 46 år gamle mannen som selv bor like i nærheten av bygården, er siktet etter mordbrannparagrafen, som har en strafferamme på 21 års fengsel.

Politiet fortsatte torsdag avhørene av mannen, men politiinspektør Jørgen Brodal vil ikke si hva som er kommet ut av avhørene eller hvordan han stiller seg til siktelsen.

– Det er tidlig i etterforskningen, og mye etterforskning gjenstår, sier politiinspektør Jørgen Brodal til NTB.

46-åringen er siktet for flere andre ildspåsettelser, men politiet ville heller ikke torsdag si hvilke branner det er snakk om. Selv om han har vært en sentral kilde for pressen i flere andre kriminalsaker, er det foreløpig bare ildspåsettelse mannen etterforskes for. Politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling under fengslingsmøtet som avholdes fredag klokken 13.

– Han stiller seg totalt uforstående til siktelsen og vil begjære seg løslatt under fengslingsmøtet, sier mannens forsvarer, advokat Ola Lunde, til NTB.