BORGHILD FISKÅ

Kanskje har landets nest største by mer preg av tilpasset livsstil og ungdommelig sosialt liv enn noen annen dansk by: Århus-regionen har landets yngste fastboende befolkning. Dessuten har 30.000 studenter midlertidig adresse her. Ikke rart utelivet blomstrer, når nye grupper med nye utevaner vokser.

I en fersk undersøkelse om danske levekår blir det slått fast at danske studenter er verdens rikeste – med studielønn. Ikke uventet er de dermed verdens tregeste til å fullføre utdannelsen – og blir lenge i byen!

I sommerhalvåret ser du dem flokke til byens nye lysløype, Åboulevarden; menge seg med venner og kolleger både dag og kveld, vrimle rundt i Latinerkvarteret for å titte og se, og shoppe det siste på markedet.

Sommerhalvåret starter tidlig her sør. I februar nøt hundrevis av århusianere utepils i lysløypen under gassvarmere hver dag. I 2003 har ingen enkeltartikkel solgt mer enn den moderne uteovnen i Danmark. Lurer du på hvorfor du aldri søkte trøst og glede langs elvens vannhull sist du var innom Århus?

Besøket kan ha skjedd for noen år siden. Før caffé latten og chardonnayen inntok Åboulevarden, var åen dekket av asfalt, og buldrende vogntog spydde ut eksos her.

Størst i byen

– City er byens største handlesenter, slår Louise Haarup Mortensen fast, mens hun setter ring på kartet rundt et nett av gågater: Tilbudene her står verken tilbake for København eller andre storbyer, legger hun til.

Louise bestyrer sentrums hyggeligste hotell, Hotel Guldsmeden, med 20 rom i fransk kolonistil, med himmelsenger, tårn-værelse og bakhage.

I hennes nabolag i Latiner-kvarteret og i den øvrige sentrumskjernen ligger over 800 butikker. Her selges både moderne design, tidsriktige matkonsepter og mote med kjente danske klesskapere og internasjonale kanoner. Gågatenettet er omfattende. Skjønt gågater her er et utvidet trafikkbegrep i det både en viss bilisme og aggressive syklis-ter er tillatt.

Ti års ansiktsløftning

«Alt» har skjedd i løpet av det siste tiåret: Renoveringen av midtbyen har dratt sosiale byboere til sentrum, og unge i flokk og følge ut av studentgettoene, til småkafeene, barene eller uteplassene.

Også byens vakre bygg i jugendstil har fått prakten tilbake. Århus Teater presenterer seg nå like prektig som da Hack Kampmann fikk det oppført i 1900. Århus har også en tollbod de er stolte av, fra 1897, samt et jugendslott, Marselisborg, fra 1902. Skjønt arkitektinteresserte flest oppsøker heller det imponerende rådhuset fra 1938, signert Erik Møller og Arne Jacobsen. Moderne arkitektur har funnet seg vel til rette, skulder om skulder med gammel stas.

Århus er kjent for utenlandske kunnskapssultne også for arkitektstudiet og Nordens ledende journalisthøyskole.

«Jul i Skomakergata»

Den levende museumsbydelen Den Gamle By like utenfor handlestrøket er obligatorisk for alle gjester i Århus. Om som-meren går du i stim med alle norske, skandinaviske og tyske turister. Legg heller besøket til advent.

Julemarkedet i gamlebyen er et imponerende opplegg. I de gamle husene kokes smultringer og julesild tilbys. Kunsthånd-verkere og handelsfolk fra hele landet er rikelig til stede med sine boder og tips til julegaver. Nærmere stemningen fra «Jul i Skomakergata» kommer du neppe.

Tørrsjampo og damebind

By deg selv og reisefølget på en serie a-ha-opplevelser: Ta turen til den faste utstillingen på det danske kvinnemuseet på Domkirkepladsen; et besøk verdt for begge kjønn.

– Museet i det gamle politihuset er en naturlig følge av fokus på kvinnevilkårene på 80-tallet, sier informasjonsansvarlig Lene Mörk. I tillegg til den faste utstillingen med mormors og mors hverdagsgjenstander i montrer, har kvinnemuseet til enhver tid temautstillinger. Og en hyggelig kafé innredet som mormors stue – med potteplanter, piano, dype sofaer, fami-liebilder på veggen – og hjemmebakst!

«Forkæle din sjæl»

I siste nummer av Wallpaper fremheves den økologiske bakekjeden Emmery's i København som Skandinavias svar på Dean & Deluca.

Feil. Emmery's er et vaskeekte Århus-produkt, skapt av kokk og restauratør Per Brun. Nå har bakekafeene hans lagt Kø-benhavn og Stockholm for sine føtter – med surdeigsbrød og speltboller og fantastiske croissanter.

Tvillingene Koch heter de nye danske kokkefyrtårnene, eldstebror Michael representerte hjemlandet i Bocuse d'Or i janu-ar. Til våren kan du oppleve dem live, i nystartet matverksted i Århus.

Også føl-deg-hjemme-hotellet Guldsmeden har fått sin avlegger i hovedstaden.

Enten du satser på dansk, skandinavisk eller internasjonalt design, har Århus butikkene. Bruktbutikkene er førsteklasses. Og kjente danske designere som Ann Wiberg, munthe plus simonsen, Ivan Grundahl, Charlotte Sparre eller Bruns Basar preger de sjarmerende gatene i Latinerkvarteret.

Også interiørgiganter fra København som Paustian og Casa Shop har spennende avleggere i Århus. «At gå på oplevelse i Århus, er at forkæle din sjæl», for å si det med de innfødte!

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

LYSLØYPE: Åboulevarden er blitt sentrums nye livsåre. Fra ettervinteren til advent flokker utegjester seg under gassovnene. Absolutt stedet å se og bli sett i Århus. <br/>Foto: JONAS HAARR FRIESTAD