HALGEIR OFTEDAL

I tillegg «sliter» de med et studielån på nesten en halv million.

Ekteparet Janne Lillian Hoel Nilsen og Audun Flaa Nilsen kunne betale 9000 kroner i renter og avdrag i måneden da de bodde i Oslo. De fikk tilbud om en million i lån, men i hovedstaden var det ikke mulig å finne en sentral leilighet til denne prisen.

Ville bo sentralt

— Vi hadde studert i Oslo i fem år. Det siste året etter at vi giftet oss og flyttet sammen, skulle brukes til å avslutte studiene. Vi ønsket å bo sentralt nær de stedene vi studerte uten transportkostander. Det endte med å leie en liten leilighet på Majorstua til 7300 kroner per måned pluss strøm.

Depositumet på 26.000 kroner måtte de låne. De månedlige kostnadene ble 9000 kroner.

Janne Lillian er utdannet lærer og Audun avsluttet sosionomutdannelsen på Diakonhjemmet før de to flyttet til Auduns hjemsted, Flekkerøy utenfor Kristiansand, i juni 2006. Der har de kjøpt en leilighet i et nybyggerfelt. En 60 kvadratmeter stor bolig som kostet 1,45 millioner. Paret stod uten egenkapital og måtte låne hele beløpet.

Offentlige ansatte

— Vi er begge offentlig ansatt i jobber som ikke er direkte overbetalt, smiler de to. - Vi må hele tiden vært bevisst på hva vi bruker penger på. Vi er relativt bekvemme med gjeldssituasjonen vår, men vi håper at renten ikke stiger særlig mye mer. De siste signalene er i så måte positive for oss.

Audun har sett at mange kamerater har kjøpt leilighet tidligere.

— Av og til misunner jeg kameratene mine som gikk rett fra skolen ut i arbeidslivet. De har kjøpt leiligheter og fått med seg en prisoppgang som har gitt dem en egenkapital, sier Audun.

Reidar Kollstad