De pådro seg betalingsanmerkninger for flere hundre millioner kroner.

Økningen i antall unge gjeldsofre gjør at ungdomsskoleelever settes i lære om konsekvenser av gjeld, inkasso og betalingsproblemer. Som første kommune i Norge har Meland kommune startet et gjeldsrådgivningsprosjekt på ungdomsskoletrinnet.

Kommunen er en av de hurtigvoksende kommunene i Norge, og hele 35 prosent av befolkningen er under 24 år. For et par år siden begynte antallet unge gjeldsofre å øke i distriktet. Derfor startet kommunen et gjeldsrådgivningsprosjektet spesielt rettet mot ungdom.

Elevene får en grunnleggende forståelse av hvordan ting fungerer før de pådrar seg gjeld. Undervisningen har namsmannen, sosialtjenesten og skolen selv stått for.

— I tillegg har elevene fått i oppgave å presentere sine egne prosjekter. Noen tar for seg shopping, andre gjør intervjuer om konsekvensene av gjeld, sier Hildegunn Hove, sosialleder i Meland kommune til Aftenposten.

Voksende regning

Undervisningen er svært konkret: Elevene er blitt vist hvordan en regning på klassebilder, som lett glemmes i sekken, i løpet av kort tid kunne vokse fra 288 kroner til 5052 kroner. Et annet eksempel er en 19-åring som tar opp et billån han ikke kan betale tilbake. Inkassofirmaet legger til tusenlapper i saksomkostninger og bilen tvangsselges for halvparten av kjøpssummen. 19-åringen sitter igjen med gjeld.

  • Etter tre års prøveprosjekt, har vi besluttet å gjøre dette til en fast del av undervisningen i begge våre ungdomsskoler. Alle elevene som fullfører, får en kortholder i sølv og forhåpentlig et mer reflektert forhold til penger, sier Hove.

Økende problem

Stadig flere unge nordmenn har problemer med å holde styr på sin egen økonomi. Frem til oktober i 2008 var det 38.707 personer mellom 18 og 29 år med én eller flere betalingsanmerkninger i statistikken til Experian, som er leverandører av kredittinformasjon. Det er nesten 5000 flere personer enn på samme tidspunkt året før. Inkassoselskapet Lindorff hadde pr. 2. desember registrert 18.074 personer mellom 18-25 år med betalingsanmerkninger i 2008, det er over 600 flere enn hele året før.

  • For ungdom er det særlig viktig å få gjort opp og slettet betalingsanmerkningene. Unge i denne aldersgruppen har kanskje allerede vanskelig for å få lån ut fra ordinære vurderinger og da er det i hvert fall viktig at de ikke har betalingsanmerkninger i tillegg, sier Arve Paulsen, informasjonssjef i Lindorff.
Nordby Carl Martin