— Jeg ber dem om etterbetaling for både bruken og for overtredelse av opphavsretten og moralske rettigheter, sier Mareen Fischinger fra Düsseldorf.

Forrige tirsdag sendte den tyske frilansfotografen et brev til Unge Høyre hvor hun gjør oppmerksom på at et av hennes bilder er ulovlig brukt som forsideillustrasjon på medlemsavisen Xtra.

Den aktuelle utgaven av Xtra kom ut i september i fjor, med et opplag på 20.000. Nummerets tema er kvinner, feminisme og liberalisme, noe forsiden illustrerer med et portrett av en ung kvinne, Mareen Fischingers søster Vivien.

Fotografen ble ikke spurt

Bildet er opprinnelig tatt av Mareen Fischinger, som i august la det ut på flickr.com - et nettsted hvor fotointeresserte kan se på og kommentere hverandres bilder. Først nylig så hun kommentaren fra en norsk flickr-bruker som hadde sett bildet på forsiden av Xtra - en bruk Fischinger verken hadde hørt om eller gitt tillatelse til.

— Jeg fulgte straks opp med å undersøke litt og fant flere tilfeller av at bildet var brukt på nettsiden til Unge Høyre, sier Fischinger.

— Var bildet beskyttet på noen måte, enten teknisk eller gjennom copyrightvarsel?

— Fotoet kan bare lastes ned av registrerte flickr-brukere og har copyrightvarselet «© All rights reserved» ved siden av. I min flickr-profil bes folk til og med om å sende meg e-post dersom de vil bruke bilder privat, noe mange gjør ...

Krever 67.000 kroner

I brevet til Unge Høyre krever Fischinger et honorar på 1240 Euro (cirka 10.000 kroner), samt et gebyr på 2,800 Euro (cirka 23.000 kroner) for brudd på kopibeskyttelsen. Hun krever også et tilsvarende beløp på vegne av søsteren, noe som bringer det samlede kravet opp i over 67.000 kroner.

I tillegg krever hun at Unge Høyre skriver under på at de ikke skal bruke bildet flere ganger, med et straffegebyr på 41.000 Euro (cirka 341.000 kroner) dersom avtalen brytes.

— Dersom redaktør Ida Mjelde ikke svarer eller følger mine instrukser vil jeg anlegge sak, sier Fischinger.

At bildet hennes er brukt i en politisk sammenheng synes hun er ekstra ille.

Ikke første gang

— Selv ikke et stort billedbyrå ville tillatt det politiske budskapet uten motforestillinger, så Unge Høyre må ha tenkt at de kom seg ganske lett rundt det hinderet, sier Fischinger, som har opplevd lignende misbruk tidligere.

— Dette er sikkert bare et av mange tilfeller der mine bilder brukes ulovlig, men her ble det tilfeldigvis oppdaget. I en ny verden med superraskt internett blir fotografier spredd mer. Alle har tilgang til dem, men det betyr ikke at de ikke skal beskyttes. Jeg legger ut filene mine for at folk skal kunne se på dem, ikke utnytte dem til egen fortjeneste eller for å spre sitt budskap, sier Fischinger.

Den unge fotografen ble nylig tilknyttet det internasjonale billedbyrået GettyImages, men understreker at det aktuelle bildet aldri har vært tilgjengelig noe annet sted enn flickr.com.

ORIGINALEN: Tyske Mareen Fischinger la dette portrettet av søsteren Vivien ut på fotonettstedet flickr.com, med tydelig copyrightvarsel.
TYVKOPIEN: - Hvordan kan du la dem bruke ansiktet ditt slik? Spurte Vivien Fischingers venner da de så Unge Høyres medlemsavis Xtra. Verken fotograf eller objekt visste imidlertid om at et norsk ungdomsparti hadde trykket bildet (i speilvendt utgave) på forsiden av 20.000 aviser.