Bannere med «Goodbye Luka!» og hviterussiske flagg trakk oppmerksomhet til forbipasserende i Oslo sentrum. Lukasjenko ble omtalt som Europas siste diktator.

– Det angår oss når det brenner i naboens vegg, og Hviterussland er en ganske nær nabo for Norge, sa Inge Lønning (H) i sin appell, der om lag 100 fremmøtte og enda flere forbipasserende viste sin støtte til opposisjonen i Hviterussland.

– Det nytter

Ungdomspartiene, samt Ungdom mot EU, Europeisk ungdom og Landsrådet for norske barne— og ungdomsorganisasjoner (LNU), sto bak markeringen.

– Når politiske motstandere står sammen mot diktaturet, sender det et enda tydeligere signal, sa en av initiativtakerne, Even Westerveld (KrFU).

Inge Lønning understreket at nordmenn må engasjere seg i denne saken.

– Vi nyter vår frihet uten å tenke på det. Det skal ikke være slike forhold i vår egen verdensdel, sa han.

Lønning kalte Hviterussland den siste lille innestengte del av Europa, og snakket om at det nytter å bry seg.

– Ja, det nytter å protestere. Å bli kvitt et totalitært regime går raskere dersom folk viser sin motstand, sier Lønning.

Mange talere

I tillegg til Lønning fikk den hviterussiske studenten Ludmila Ulyashyna uttrykke sin takknemlighet over nordmenns støtte til opposisjonskampen i hjemlandet.

– Jeg vil takke for deres solidaritet, sa hun.

Også Are Kaspersen, tidligere student i Hviterussland, og Ola Elvestuen, leder i Oslo Venstre, holdt appeller.

Politikere fra alle partiene møtte frem for å vise sin motstand og solidaritet med det hviterussiske folk.

– Jeg er her for å vise at selv om nordmenn lever i et demokrati, er vi opptatt av menneskerettighetene til dem som lever under andre forhold, sier leder Eivind Nikolaysen i Oslo Unge Venstre til NTB.

Markeringer vil bli holdt daglig fremover.