• Vi hadde ikke hatt råd til fem tusen for røykeslutt, sier fire skoleelever BT møter.

— Staten burde betalt for kurs i røykekutt. Fem tusen kroner er for mye for noen på vår alder, sier Kristin Risung (18).

Hun og vennene Pål Riber (19), Anette Johannesen (17) og Tommy Larm (20) nyter solen i Logehaven i sentrum når BT treffer dem.

Kristin har bare røykt ett år, men sier hun ikke kan fortsette.

— Jeg har astma og kronisk bronkitt, så jeg er egentlig nødt til å gi opp røyken så fort som mulig, sier hun.

Alle fire har forsøkt å slutte, men har merket at det er vanskelig.

— Jeg tror nok det hadde vært enklere å slutte om folk rundt meg hadde sluttet, sier Anette. Hun mener staten burde bruke pengene på gratis kurs i røykekutt i stedet for reklamekampanjer.

— Bilder av røykelunger og reklame har ikke hjulpet på meg i alle fall. Røykekurs ville vært en bedre måte å bruke pengene på, sier hun.

Anette og venninne blir for ferskinger å regne når BT møter Terje Johan Mjelstad (61). Han tok sin første røyk da han stjal tobakk fra sin far i 1962. For syv uker siden var det stopp. Han har gått på avvenningskurs.

— Når Erling Åserud stiller gratis opp for meg, så er det en så sterk motivasjonsfaktor at jeg føler at jeg ikke kan svikte ham, sier Mjelstad

Det var kollegaen hans, Jon Michelsen hos Rieber Eiendom, som anbefalte ham å søke hjelp hos Åserud.

Michelsen (61) var selv med på et prøveprosjekt med en røykesluttpille og et avvenningskurs for tre år siden. Da hadde han røykt i 43 år.

Han hadde ikke trodd han skulle klare å slutte. Nå mener han som Kong Harald, at det var skuffende lett å slutte.

Kollega Mjelstad har følt det annerledes.

— Det er fire sigaretter om dagen jeg savner. Den om morgenen, den etter lunsj, den etter middag og den om kvelden. Men er du sluttet så er du sluttet, sier 61-åringen.