En gutt under den kriminelle lavalder har tilstått å ha stått bak fem brannstiftelser ved museene ved Bygdøy i Oslo den siste tiden.

— Vi har pågrepet en gutt under 15 år mistenkt for fem av brannene, og han har valgt å tilstå, opplyser politiadvokat Frank Jensen ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet gikk fredag ut med en etterlysning av en slank, ung mann med lyst hår og nordisk utseende. Dagen etter ble en gutt pågrepet.

Jensen sier pågripelsen kom etter spaning og spor funnet på brannstedene.

Saken vil nå bli oversendt til barnevernet.

Ukjent motiv

De fem brannene skjedde i tidsrommet 28. februar til tirsdag denne uken. Alle branntilløpene har skjedd i tilknytning til tre museer på Bygdøy: Sjøfartsmuseet, Kon-Tiki Museet og Fram-museet. Gutten har innrømmet å ha stått bak alle sammen.

— Vi kjenner foreløpig ikke til motivet hans, forteller Frank Jensen.

Politiet mener gutten har vært alene om brannstiftelsene.

Branntilløpene ble til alt hell oppdaget tidlig, og ilden ble raskt slukket. Dermed unngikk man trolig en kulturhistorisk tragedie.

Fire av brannene ble startet i konteinere og søppeldunker og skal ikke ha medført noen materielle skader. Den femte brannen gjorde skade på bygningen til Fram-museet. Politiet kjenner foreløpig ikke til hvor store verdier det er snakk om, eller om det kan bli snakk om å rette et erstatningskrav overfor guttens foresatte.

Trolig teknisk brann

Natt til torsdag denne uken brøt det også ut brann i et båthus i Killingen båthavn, som ligger på motsatt side av museene på Bygdøy.

Politiet sier de ikke tror gutten har vært involvert i denne brannen.

— Den siste brannen har et helt annen modus og er i et helt annet område. Vi tror i utgangspunktet at det dreier seg om en teknisk brann, sier Jensen.

— Vi er glade for at de andre brannene nå er oppklart, og håper med dette at folk på Bygdøy kan føle seg trygge, sier Jensen.