• Politiet er desperate, mener forsvareren til den falsk forklaring-siktede mannen. Han vurderer å anmelde politiet.

I tillegg til å sjekke leiligheten, mobil, datamaskin og bilen mannen i 20-årene disponerer, har politiet også gått inn i bilen til foreldrene hans for å undersøke den.

Det bekrefter mannens advokat, Kim Gerdts i Advokatene Brodtkorb & Gerdts.

Foreldrene er bosatt i Bergen, og det var her bilen ble undersøkt.

— De gikk inn i bilen også til foreldrene. Men hvilke bevis skal de skaffe seg i foreldrenes bil i Bergen? Det lurer jeg på, sier Gerdts.

Mannen selv har i intervju med VG sagt at han er uskyldig.

— Det er forferdelig for ham. Han synes det er grusomt, for han føler seg mistenkt på grunn av alle de ulovlige tvangsvirkemidlene politiet har tatt i bruk mot ham, sier forsvareren.

Blod og sæd

Gerdts reagerer på at politiet i dag gikk inn med hund i huset til mannen.

— Når de går inn med hund i leiligheten hans, da lurer jeg på om de har egne politihunder som leter etter falske forklaringer, sier forsvareren.

Kriminalsøkehunden Rasko er, ifølge VG, spesialtrent for å markere ved biologiske spor som blod og sæd.

— De går inn i leiligheten fordi de ikke har noe på ham. De leter desperat. Hadde de hatt noe på ham, hadde de ikke løslatt ham, sier Gerdts.

NTB melder at en hund også skal ha gjort søk ved Godlia T-banestasjon.

Vurderer anmeldelse

Forsvareren har tidligere kallet siktelsen mot mannen en «skinnsiktelse», der politiet sikter mannen for noe mindre alvorlig fordi de ikke klarer å bevise det de mistenker.

Gerdts sier han «vurderer å anmelde politiet til Spesialenheten» for politisaker for å ransake hus, biler og datamaskin basert på en siktelse for falsk forklaring.

— Det har ikke noen bråhast. Politiet dokumentererer fortløpende sine egne ulovligheter, sier han.

Oslo-politiet skriver i en e-post til bt.no at de er uenig med Gerdts fremstilling av saken.

— Det ikke er et enkeltstående tilfelle at personerblir siktet for falsk forklaring i en pågående alvorlig kriminalsak. Vivil forøvrig understreke at det ikke er politietsom har bidratt til at vitneter blitt kjent i media, skriver Oslo-politiet på vegne av politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Mannen i 20-årene er født og oppvokst i Bergen.

- Ingen er mistenkt

På spørsmål fra bt.no om andre personer er mistenkt, svarer politiet dette:

— Ingen er mistenkt i forsvinningssaken, skriver politiet på vegne av Rohde.

Slik svarer de på samtlige spørsmål om mannen siktet for falsk forklaring:

«OPD (Oslo politidistrikt, red.anm.) har ikke bidratt til at vedkommende har blitt identifisert. Men når situasjon er slik at vitnets identitet er kjent, kan politiet ikke gjøre annet enn å skjerme alle omstendigheter knyttet til vitnets rolle i saken fra det offentlige. Vi vil ikke svare på noen spørsmål knyttet til dette vitnet. Generelt understrekes at vi har mange omhandlede personer/vitner i saken, herunder personer med historikk, men vi må ha konkret grunnlag for å knytte disse til Sigrids forsvinning.»

Bergenspolitiet vil ikke si noe om bilundersøkelsen til mannens foreldre.

— Jeg har ingen kommentar i denne saken, sier Rigmor Isehaug, leder av vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Mannen er tidligere dømt for en voldtekt i tunnelen ved Haukeland sykehus i 2006.

Han tilsto forholdet i retten, og ble dømt til to år og 10 måneders fengsel.

GROV VOLDTEKT: Dette bildet er tatt kort tid etter at en kvinne ble voldtatt i Haukelandstunnelen i 2006. Mannen stopper opp når han ser en syklist komme opp bakken, deretter småjogger han bort.
POLITIET
FORSVUNNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant natt til søndag 5. august i Oslo, på vei mellom huset til en venninne og hennes eget hjem.
Politiet
BARNEHAGEN: I denne barnehagen fant politiet sko, mobiltelefon og en sokk tilhørende Sigrid Giskegjerde Schjetne allerede kvelden da Sigrid forsvant, natt til søndag 5. august. Mannen som er siktet for falsk forklaring bor i nabolaget.
Håvard Bjelland