— Jeg syklet, kolliderte med en lastebil, kom under hjulene og ble overkjørt, sier May-Anita Ekren.

Nerver ble revet av og bekkenet knust. Hun ble lam i venstre fot og mangler muskelkraft i den høyre. Sandnes-jenten var bare 15 år da ulykken skjedde, i februar 1996. Hun må leve med sitt handikap resten av livet.

Forsikring ga erstatning

— Jeg husker jeg våknet på sykehuset og spurte om jeg skulle dø. Etter mange operasjoner, flere måneder på sykehus og institusjon for rehabilitering kom jeg hjem julen 1996.

Hun ble erklært 70 prosent invalid. Ansvarsforsikringen på lastebilen og en ulykkesforsikring gjennom farens arbeidsplass, sikret henne flere millioner i erstatning. Hadde hun falt på sykkelen og fått de samme skadene uten kollisjon med en bil eller hadde vært uten ulykkesforsikring, ville hun ikke fått noe.

Kjøpte egen leilighet

Erstatningsoppgjøret kom endelig på plass i fjor sommer. Hun flyttet nylig inn i sin egen, store, nye leilighet. Livsløpsstandard, tilpasset bad og heis gjør at hun kan bo for seg selv.

Den unge jenta måtte se tilværelsen på en ny måte, og lære ting helt på nytt, for eksempel å kle på og av seg, og ta en dusj. Hun oppdaget at det finnes fortauskanter og andre hindringer for rullestolbrukere.

Veien frem til egen leilighet og et selvstendig liv har vært lang. - Jeg synes av og til synd på meg selv, og undrer fra tid til annen på hvorfor dette skjedde akkurat meg. I starten fikk jeg et «tonn» med brev, og opplevde mye omsorg og besøk av venner og familie. Etter hvert ble besøkene og brevene færre. Det opplevde jeg som et antiklimaks. Jeg fant etter hvert ut hvem som var de virkelige vennene mine, sier en tankefull Ekren.

Hun har lært seg å fokusere på muligheter fremfor begrensninger. Hun gir inntrykk av å ha en optimistisk livsholdning, og har et vinnende vesen. Nå vil hun bruke litt tid på å bestemme seg for hva hun vil jobbe med.

— Jeg har stilt meg spørsmålet hva jeg kan lære av ulykken, og sett at det er viktig å fokusere på at jeg fremdeles har muligheter, sier hun.

MILLIONERSTATNING:May-Anita Ekren fikk millionerstatning. Dermed slipper hun å bekymre seg for økonomien. Hun tok lappen etter ulykken, og har sin egen bil.