• Bildet av 100.000 mennesker som holder roser mot himmelen vil leve lenger enn morderens navn, sier Liv Ullmann.

Hun har tatt turen fra USA til sin barndoms by Trondheim for å samtale med Nidaros-biskop Tor Singsaas, i forbindelse med Olavsfestdagene i byen.

Samtalen mellom biskopen og den verdenskjente skuespilleren og regissøren finner sted i Nidarosdomen lørdag, og blir karakterisert som et kammerspill uten manus.

Spontant og åpent

— Vi har ikke møttes på forhånd for å gjennomgå hva vi skal snakke om. Det skal bli en spontan, ærlig og åpen samtale mellom en biskop og et eldre menneske, altså meg, sier Ullmann, som har rukket å bli 72 år.

— Jeg har aldri snakket med en biskop på denne måten før, og er litt nervøs. Det er spesielt at det skal skje i Nidarosdomen. Både mamma, pappa og bestefar ligger begravet utenfor.

Hat og kjærlighet

Liv Ullmann har tidligere sagt at hennes forhold til Gud gir henne trygghet og sinnsro, selv om hun ikke har etterlevd alle kirkens forbud, påbud og dogmer.

— I disse dagene, etter de forferdelige terrorhandlingene, kan troen være til hjelp for mange. Andre vil kanskje spørre hvordan en allmektig gud kan la slikt skje. Men Gud har gitt oss fri vilje. Han lar oss også møte hat med kjærlighet, sier Liv Ullmann.

— Men jeg vil ikke og kan ikke gå inn på om det finnes tilgivelse for slikt, legger hun til.

Det andre kinn

— Jeg var i USA under terrorangrepene 11. september 2001. Det er en enorm forskjell på hva deres ledere sa da, og hva våre statsmenn sier nå. Det er viktig at Norge kan bli et godt eksempel på hvordan man viser styrke ved å vende det andre kinn til. Dette skal ikke gjøre verden verre. Kanskje kan vi gjøre den bedre, sier Ullmann.

Selv om samtalen med biskopen foregår i en tid da det fremdeles flagges på halv stang over hele landet, lover hun at det ikke skal bli en sorgtung time.

— Jeg er etter hvert blitt det som kalles en eldre kvinne. Nå får jeg sjansen til å snakke om slikt som jeg ikke forsto da jeg var yngre, sier hun. (©NTB)