På en pressekonferanse onsdag slo Ullevål universitetssykehus fast at ambulansesjåførene gjorde en tilfredsstillende medisinsk vurdering av hodeskadde Ali Haji Mohamed (37), som ble slått ned i Sofienbergparken mandag. Mange vitner til hendelsen har reagert på denne påstanden, blant annet sykepleiere. De hevder at ambulansepersonellet ikke undersøkte mannen. På en pressekonferanse torsdag unnlot sykehusdirektør Tove Strand å svare konkret på om sykehuset fremdeles mener at Mohamed ble undersøkt.

– Gikk dere for raskt ut da dere onsdag sa at mannen hadde fått tilfredsstillende medisinsk vurdering?

– Slik var inntrykket da. Vi er helt sikre på at ambulansepersonellet reiste opp pasienten, men vi er glade for at Helsetilsynet nå skal se på saken slik at vi får alle opplysninger på bordet, sier Strand.

Ekstern gransking

Kritikken har haglet over ambulansetjenesten ved Ullevål universitetssykehus etter at ambulansepersonell skjelte ut og så dro fra den mørkhudede småbarnsfaren som var blitt brutalt slått ned. Han ligger nå i respirator på Ullevål universitetssykehus med hodeskader.

Torsdag møttes sykehusdirektøren og administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst hos statssekretær Arvid Libak i Helse— og omsorgsdepartementet for å drøfte den omstridte saken. Sykehusdirektøren avbrøt ferien sin for å være med på møtet og jobbe videre med saken.

Etter møtet i departementet sa Strand at det vil bli en ekstern gransking av sykehuset i saken. Det er ennå ikke avgjort hvem som skal stå for denne granskingen

– Jeg ønsker en gjennomgang eksternt av hva som skjedde for å se om det er noe i rutinene våre som ikke har fungert bra nok. Vi kommer også til å gå gjennom rutinene våre internt, sa hun.

Svikt

Strand sier det har skjedd en beklagelig kommunikasjonssvikt mellom ambulansepersonellet og politiet om hvem som skulle frakte den skadde 37-åringen til legevakten. Sykehusledelsen har hevdet at det ble inngått en avtale med politiet på skadestedet om at politimennene skulle frakte mannen til lege. Dette avviser politiet.

Sykehusdirektøren forsvarer at ledelsen ved Ullevål gikk raskt ut og avviste påstander om rasisme i saken:

– Vi har slått fast at det ikke har vært snakk om rasisme ut fra den kunnskapen vi har til ambulansesjåførene som var på stedet og ut fra den dokumentasjonen vi sitter på.