ARVID BERENTSEN OG ERLEND FRAFJORD

Lydloggen fra politiets samband viser at politibetjent Erik Håland klokken 08.14.27 rapporterer at det blir løsnet skudd mot ham. Han gjentar meldingen syv sekunder seinere — 08.14.34.

12 sekunder etterpå, kl. 08.14.46, sier Håland at han selv har avfyrt to skudd og at han har truffet den ene gjerningsmannen.

Ifølge Håland er det altså ranerne som har skutt først.

Forsvarerne ønsker å få frem det motsatte. Det kan ha vesentlig betydning - blant annet i forhold til straffeutmålingen - hvilken av partene som åpnet skytedramaet på Domkirkeplassen.

- Ikke fortløpende

Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer Kjell Alrik Schumann, har festet seg ved bildene fra overvåkingskameraet som filmer det ene hjørnet og kortsiden av Hennes & Mauritz innover mot Havanamagasinet.

Bildene viser at Erik Håland allerede klokken 08.14.19 beveger seg bort fra Domkirkeplassen og går i dekning ved Havanamagasinet hvor han rapporterer til operasjonssentralen.

Dette betyr at Håland rapporterer både om skudd mot seg og skudd fra seg i en posisjon hvor han verken kan treffe eller bli truffet av ranerne ved Saaben som står langs Domkirken ved ruinene av Mariakirken.

Politibetjent Finn Arve Paulsen som vitnet i retten i går bekreftet på spørsmål fra Furuholmen at Håland var ute av skuddposisjon der han sto mens han rapporterte om skytingen.

— Dette viser at Håland ikke rapporterte fortløpende, og det vil bli et bevistema om Håland virkelig snakket sant da han meldte at skytingen mot ham skjedde før han selv fikk skudd mot seg. Jeg har min klare mening om nettopp dette, varslet Furuholmen.

Finn Arve Paulsen sa i retten at det ikke finnes holdepunkter i lyd- eller videomaterialet for hvem som skjøt først.

Dommeren luftet teori

Sorenskriver Helge Bjørnestad luftet i går en teori om at Håland kan ha blitt skutt mot først, deretter gått i dekning for å rapportere, og så gått tilbake mot Domkirkeplassen og avfyrt sine første skudd mot ranerne. Det passerte nemlig en stor lastebil mellom Håland og ranerne klokken 08.14.43-44.

— Er det ikke naturlig at Håland kunne ha gått ut på plassen i dekning av denne store bilen, og skutt like etterpå, antydet Bjørnestad.

I så fall må Håland i løpet av maksimalt to sekunder rukket å ha siktet, skutt, registrert at raneren ble truffet, kommet seg i dekning og rapportert om hendelsen til operasjonssentralen.

Lastebilen forsvant nemlig fra siktlinjen bare to sekunder før Hålands tilbakemelding på sambandet fant sted - kl. 08.14.46.

Erik Håland er stevnet som vitne 31. oktober, men mye tyder på at han først får slippe til i vitneboksen for å forklare seg om skytingen noen dager seinere.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende