• I Norge oppleves Johan Galtung av mange som en arrogant kverulant.

I utlandet er han dypt respektert og oppfattes som en akademisk fargeklatt som man lytter til, sier Terje Dale, prosjektleder og regiansvarlig for dokumentaren «Galtungs reise».

Sammen med programleder Steinar Birkeland og et team fra NRK Program riks i Bergen, har Dale det siste året fulgt den 72 år gamle verdensborgeren Galtung til en rekke land, og på hytten i Jondal.

— Da vi satt i hytten hans 24. august i fjor, uttalte Galtung at det ville skje en terrorhandling på amerikansk jord i nær fremtid. To og en halv uke senere fant angrepene mot World Trade Centre sted. Da bestemte vi oss for å utvikle dette til å bli en tv-dokumentar om den kontroversielle og fargerike forskeren og fredsarbeideren, sier Terje Dale.

Johan Galtung var verdens første fredsprofessor, og er gjesteprofessor ved universiteter på fem kontinenter. Få norske akademikere kan oppvise samme rulleblad som urokråken Galtung.

Under forhåndsvisningen i Konsertpaleet i går var også en rekke nære og fjerne slektninger av hovedpersonen på plass, både eiendomskonge Knut Galtung Døsvig og tidligere stortingsrepresentant Bjørg Hope Galtung, som er inngiftet i Galtung-slekten fra Jondal.

Galtung-dokumentaren vises på NRK 1 mandag 30.desember.