Dette skriver skriver Adresseavisen.

Kommuneoverlege Helge Garåsen i Trondheim er klar over at kommunen bryter loven.

— Vi har rett og slett ikke fagpersoner nok til å dekke opp feriene. Dette ble et enda større problem da den femte ferieuken kom, sier han. Kommuneoverlegen synes ikke det er greit at kommunen bryter loven, men mener situasjonen er forsvarlig.

— Det er selvfølgelig uheldig at vi er nødt til å bryte loven, men samtidig vet vi at det bare er midlertidig. Jeg ser heller ikke at det skal være noen fare for feilmedisinering, ettersom medisinene plukkes ut og legges frem av fagpersoner, sier Garåsen.

- Forkastelig

Foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs hospital, Marit Olstad Røe, mener det er forkastelig at kommunen bryter loven med overlegg.

— Det er helt forferdelig. Særlig tenker jeg på pasientene og brukerne som mottar medisinen, og som skal kunne stole på at alt går riktig for seg.

Hun understreker at de ufaglærte står personlig ansvarlig dersom noe går galt.

— Jeg vil ikke oppfordre de ufaglærte til å nekte, men selv ville jeg aldri gitt medisiner uten å ha vært sykepleier. Dersom det skjer feilmedisinering, og en ufaglært har gitt medisinen, er arbeidsgiveren og den ufaglærte personlig ansvarlig.

Kurs

Trondheim kommune har satt i gang kurs for de ufaglærte helsearbeiderne slik at de kan kvalifisere seg for å dele ut medisin, men Røe mener kursene som gis ikke på langt nær er bra nok.

— Sykepleierne går tre år på skole for å kunne legge opp medisin, og da sier det seg selv at et kort kurs ikke kan veie opp for den faglige kompetansen sykepleierne har, sier hun. NTB