Det var Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen som i tirsdagens BT tok «unionsoppløser» Christian Michelsen til inntekt for ja-standpunktet i EU-saken. Partileder Lars Sponheim hadde ingen sans for utspillet. Han mener det er riv ruskende galt å tillegge døde mennesker et standpunkt de av naturlige grunner ikke kan bekrefte.

Men Inge Lønning, som også har fortid som leder av Europabevegelsen, synes ikke unge Michelsen fra Austevoll, tar munnen for full.

På det tørre

— Han har et godt poeng og absolutt sitt på det tørre. Når vi i år feirer 100-års jubileet for unionsoppløsningen er det nyttig å se tilbake på hva de fremsynte og perspektivrike politikerne som Christian Michelsen uttalte i vår nasjonalforsamling i 1905. Christian Michelsen snakket om «Europas forenede stater». Det gjorde han med positivt fortegn, i motsetning til mange av dagens norske politikere som jo bruker betegnelsen som et skjellsord, sier Inge Lønning.

I stortingsdebatten i 1905 uttalte Christian Michelsen at betingelsen for at Norge skulle støtte bevegelsen av «Europas forente stater», var at vi først var blitt herrer i eget hus.

«For optimistisk»

— Det er vi jo blitt for lengst. For Michelsen og Stortinget var det også avgjørende i 1905 at samarbeid med Europas nasjoner skulle være basert på statens frie vilje.

— Men på et punkt tok Michelsen feil. Han uttalte at Norge skulle være i første rekke når det gjelder å støtte denne europeiske bevegelsen når vi var blitt et fritt folk. Der var han for optimistisk når vi ser på holdningen til flertallet av dagens norske politikere, sier Inge Lønning.