OLA SÄLL

I Nigeria verserer det rykter om at poliovaksinen er infisert med et stoff som gjør at vaksinerte barn ikke selv kan få barn når de blir voksne. USA beskyldes for å stå bak en plan som skal ha som formål å redusere befolkningen i verdens fattige og muslimske land.

Denne sammensvergelsesteorien har antatt så alvorlige proporsjoner at myndighetene i delstaten Kano i det nordlige Nigeria har satt en stopper for alle poliovaksinasjoner. Også andre steder i landet kommer mistroen til uttrykk.

Sharialov

Kano er en av de delstatene som har innført den kontroversielle islamske sharia-loven. De antiamerikanske følelsene er merkbare og kobles sammen med Verdens helseorganisasjon WHO, som leder vaksinasjonskampanjen.

Kontroversen i Kano har nådd Nigerias parlament, der man har forsøkt å finne en løsning. Delstatene i Nigeria har imidlertid sterkt selvstyre, og sentralmaktens innflytelse er begrenset.

Delstaten Kanos guvernør, Ibrahim Shekarau, har i intervjuer forsvart stopp i vaksinasjonen og sagt at det er berettiget inntil de lokale myndighetene har undersøkt påstanden om vaksinen nærmere.

Kan spre AIDS?

Det er også engstelse for at poliovaksinasjon kan spre AIDS, og at det dreier seg om et forsøk med uprøvd vaksine. Ifølge muslimske ledere førte et vaksineforsøk, som ble gjennomført av legemiddelfirmaet Pfizer i 1996, til at 11 barn døde og 200 ble hjerneskadet. Erstatningssøksmål er reist ved både nigerianske og amerikanske domstoler.

Mellom 2001 og 2002 ble antall poliotilfeller i verden firedoblet, fra 483 til 1920. I år har det vært et fall globalt, men en stigning i Nigeria med 217 nye tilfeller frem til oktober. Nigeria står for nesten halvparten av alle nye tilfeller. Verst er situasjonen i Kano. WHO frykter at Kano blir sentrum for en ny stor epidemi.

Med den trusselen for øyet har WHO innledet en kampanje som går ut på å vaksinere 15 mill barn i hele Vest-Afrika. Alle barn i Benin, Burkina Faso, Ghana, Niger og Togo skal vaksineres. WHO sier at det skal bygges en «brannmur» rundt om Nigeria.

Nigerias ansvar

Carol Bellamy, som er sjef for FNs barnefond Unicef, sier til britiske BBC at Nigeria har et særlig ansvar over for nabolandene som regionens folkerikeste land:

— Vi har helt enkelt ikke råd til å la disse isolerte virussentrene spre seg og igjen gjøre barn til krøplinger i områder som i dag er poliofrie. Derfor er denne kampanjen så viktig.

WHO har som mål å få polio utryddet senest i 2005, men ennå finnes viruset i syv land i det sentrale Afrika og det sørlige Asia.

Ifølge WHOs representant i Nigeria, Mohammed Belhocine, står mye på spill hvis lederne i Det Islamske Råd, som leder Kano, ikke endrer kurs:

— Målet å få polio utryddet senest i 2005 er nå i fare.

<b>POLIORAMMET:</b> En poliorammet mann krabber på gaten i Nigerias hovedstad Lagos. Nå fryktes det at det skal bli en epidemi i landet.<p/> FOTO: DAVID GUTTENFELDER, AP/SCANPIX