– Det er det som har preget meg mest. Dette er veldig, veldig leit for etaten og mine kolleger, sier Holand til TV 2 Nettavisen.

Han avstår fra å kommentere om han kjørte med promille lørdag ettermiddag, eller om han tar avstand fra promillekjøring.

– Det er innledet etterforskning mot meg. Av den grunn ønsker jeg ikke å kommentere noe rundt dette i det hele tatt, sier han.

– Sov midnatt

Men i intervjuet med TV 2 Nettavisen tar han avstand fra opplysninger som vitner gir til avisen Nordlys mandag om at han var på fest med venner frem til klokken 7.30 lørdag morgen.

– Det stemmer overhodet ikke. Jeg lå og sov i sengen min rundt midnatt, sier Holand etter å ha fått lest opp artikkelen der det hevdes at han var en av en håndfull gjester som fortsatt satt i partyteltet på «venners venner-festen» til tidlig morgen.

Vil avhøre vitner

Politiet i Vest-Finnmark ønsker å avhøre vitner som skal ha snakket med den promillemistenkte UP-sjefen Einar Holand før han ble pågrepet.

I flere aviser forteller anonyme naboer mandag at de møtte UP-sjefen en halv time før han ble pågrepet mistenkt for promillekjøring. Her skal Holand ha fortalt til sine naboer at han kjørte av veien for å unngå å kjøre på en gul og svart hund.

– Vi er svært interessert i å komme i kontakt med disse vitnene og få gjennomført avhør, sier politimester Arild Aaserød i Vest-Finnmark politidistrikt til NTB.

UP-sjefen har nektet for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand da han lørdag ettermiddag ble pågrepet av tjenestemenn fra Tromsø politistasjon. Noen få hundre meter fra sitt hjem hadde Holands bil havnet i grøfta. En alkotest på stedet førte til at UP-sjefen ble tatt inn til Tromsø og måtte avlevere blodprøve.

Suspendert

Holand ble senere foreløpig suspendert fra sin stilling og måtte avgi blodprøve i Tromsø. Siden UP-sjefen har kontor hos Tromsø-politiet, har statsadvokaten i Troms og Finnmark overlatt etterforskningen til Vestfinnmark politidistrikt.

Ifølge Aaserød er det aktuelt å sende tjenestemenn fra Vestfinnmark til Tromsø i løpet av denne uken for å gjennomføre avhør både av Holand og vitner.

– Vi har ikke tatt endelig stilling til når det skjer, sier Aaserød som antyder at det vil skje i løpet av noen dager.

I ordinære promillesaker er det ikke vanlig å gjøre slike etterforskningsskritt før etter at resul-tatet av blodprøvene foreligger. Normalt vil de ta ti dager etter at prøvene er sendt til Rettstoksikologisk institutt.

– Vi venter ikke å ha resultatene av blodprøven klar før helt i slutten av neste uke. Men jeg regner med at det blir gjort etterforskningsmessige skritt i Tromsø før den tid, sier Aaserød.

Ikke forsvarer

Han kjenner ikke til om den suspenderte UP-sjefen har engasjert advokat. I promillesaker dekker ikke det offentlige utleggene til forsvarer, men ifølge politimesteren er det anledning til å få oppnevnt offentlig forsvarer når du er suspendert fra stillingen som følge av promille-mistanken.